38 organitzacions humanitàries adverteixen del desastre humanitari a Gaza si no s'atura l'enfrontament militar

Foto: Intermón Oxfam

A mesura que l'escalada de violència agreuja la situació dels civils a Gaza i a Israel, un grup de 38 agències d'ajuda humanitària i desenvolupament han demandat urgentment als líders mundials prendre mesures immediates per aconseguir un alto el foc que protegeixi la vida de civils, les infraestructures i que eviti una altra crisi humanitària provocada per la prolongació de la confrontació militar.

Segons aquestes organitzacions, la comunitat internacional ha de pressionar immediatament al govern d'Israel perquè mantingui oberts els accessos a Gaza i permeti l'entrada de subministraments humanitaris essencials. A més, ha d'impulsar un acord entre totes les parts en conflicte per posar fi a la violència i demanar-los que compleixin les seves obligacions davant el Dret Internacional Humanitari.

"Els líders mundials no poden quedar-se asseguts mentre les baixes civils a Gaza i Israel segueixen augmentant", ha dit Marta Lorenzo Rodríguez, directora d'Oxfam al país. "Necessitem amb urgència que s'acordi un alto el foc. Aquest conflicte amenaça amb perpetuar i amb agreujar la situació humanitària que ja viu la població civil palestina a Gaza com a resultat dels més de cinc anys de bloqueig israelià i de l'operació militar israeliana de 2008-2009 coneguda com "Plom Fos". Això només aprofundirà la desesperació dels civils, crearà més inseguretat, i posarà en perill les possibilitats d'israelians i palestins d'assolir una pau justa i duradora", ha afegit la portaveu.

La crida de les organitzacions es produeix quan els treballadors sanitaris i els hospitals de Gaza acaben d'anunciar que falten medicaments i equips sanitaris. Mentre l'escalada de violència dificulta cada vegada més els moviments del personal tant internacional com local de les organitzacions a Gaza, les agències humanitàries han assegurat que hi ha serioses dificultats per traslladar els ferits fins els hospitals i facilitar aliments i altres productes bàsics a les persones que els necessiten.

Amb més de 1,6 milions de palestins a Gaza vivint encara sota el bloqueig, dels quals la meitat són nens i 50.000 ancians, les organitzacions han afirmat que una altra operació militar augmentaria encara més les dificultats amb què s'enfronta la població.

Font: Intermón Oxfam

Data de la notícia: 
20 de Novembre de 2012

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net