Carta del P. Provincial sobre la situació de Catalunya: "Hem de continuar treballant per la reconciliació"

"Els nostres missatges han de contribuir sempre a crear ponts i a generar dinàmiques de comunió".

El Superior Provincial de la Companyia de Jesús a Espanya, el P. Antonio J. España SJ, ha dirigit una carta als jesuïtes i col·laboradors/es de la Companyia de Jesús amb una reflexió sobre la qüestió territorial i social a Catalunya. 

En el seu missatge el P. Provincial recorda que ja fa més d'un any va animar a tots "a ser agents de reconciliació, en les seves diverses dimensions i vessants, ajudant a comprendre la complexitat dels esdeveniments i treballant en l'específica missió de la Companyia de Jesús de reconciliar als desavinguts". 

Ara, en acostar-se l'inici del judici al Tribunal Suprem, el P. Provincial aborda de nou aquest tema, per recordar que "hem de continuar treballant per la reconciliació i seguir medint les declaracions públiques en una societat que tendeix a la polarització i absolutitza afirmacions i posicionaments". En aquest sentit, agraeix les iniciatives que s'han portat a terme en el marc de la Provincia d'Espanya de la Companyia de Jesús i que han estat en contextes i formats que no han fomentat el conflicte o la polarització sinó la trobada i la reconciliació. 

Destaca les expèriències de diàleg entre jesuïtes i laics de diverses percepcions i sensibilitats sobre la situació de Catalunya, que s'han portat a terme d'una forma que "ha ajudat a abordar aquestes qüestions buscant punts de trobada i acollint la posició de l'altre". Aquestes iniciatives ens han demostrat, diu, que "és necessari i útil seguir cuidant espais que ens permetin una conversa profunda i constructiva". Per això anima les persones i institucions de la Companyia de Jesús a continuar fent esforços en aquest sentit i compartir amb tots els fruits d'aquest treball i reflexió. 

En clau de Província, el P. España SJ diu que "hem de seguir prenent consciència de l'enorme pluralitat històrica, cultural, lingüística i identitària que tenim. Això no ha de ser vist com una amenaça, sinó com una gran riquesa, i cadascú ha de ser respectat profundament en allò que es refereix a la seva identitat o identitats". També assenyala que cal vetllar per un bon ús del llenguatge, que sovint s'utilitza amb la intenció d'aixecar murs, i demana que els missatges contribueixin sempre a crear ponts i generar dinàmiques de comunió. 

Podeu llegir la carta del P. Provincial en aquest enllaç.

Data de la notícia: 
05 de Febrer de 2019

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net