"Déu sense Déu?": Xavier Melloni i Josep Cobo "confronten" la seva idea de Déu

Josep Cobo, Alexis Bueno i Xavier Melloni, al Casal Loiola

Més de 300 persones es van reunir aquest dilluns al Casal Loiola per assistir a la presentació del llibre “Déu sense Déu. Una confrontació” de Josep Cobo i Xavier Melloni SJ, publicat per Fragmenta Editorial, en el que els dos autors mostren les seves diferències al voltant de la idea de Déu.

El jesuïta Alexis Bueno, autor del pròleg del llibre, va ser l’encarregat també de conduir el debat, a l’entorn de les qüestions que els planteja a la mateixa introducció del llibre: té sentit Déu, avui? És necessari? És possible experimentar Déu?

Mentre que Xavier Melloni respon aquestes preguntes des de la perspectiva de qui entén que les religions estan cridades a avançar juntes, per la via del silenci i el diàleg, vers una nova espiritualitat més enllà dels estrets límits de cada confessió, Josep Cobo, el pensament del qual té com a interlocutor bàsic l'ateisme modern, refusa posar el cristianisme dins el que ell anomenaria el gran magma de la nova trans-religió.

El professor de filosofia Josep Cobo, sempre incisiu, es va pronunciar crític amb el que considera un Déu impersonal que sosté la fe de Melloni. Segons Cobo Déu és Aquell que està eternament per veure, es manifesta com Aquell que pateix l’abandonament de Déu i com Aquell que respon incondicionalment a la seva crida. Per tant, no hi ha accés directe a Déu.

Per la seva banda, el jesuïta i teòleg Xavier Melloni va reconèixer que hauria volgut que el llibre es titulés “Déu més enllà de Déu” però que accepta el títol definitiu si s’entén com l’afirmació que feia el Mestre Eckhart, “demano a Déu que m’alliberi de déu perquè el pugui conèixer veritablement”. Segons Melloni, Déu és el més enllà de tot però també el més ençà de tot, i el necessari debat interreligiós complementa la increïble aventura d’existir. Melloni insistí que no discrepa de Cobo, ja que per ell, també són definitives les paraules de Simone Weill: “com acollim i venerem el germà” és el que fa creïble la nostra experiència de Déu.

La necessitat i el valor del debat teològic

Alexis Bueno recollí el valor d’aquesta “confrontació” entre els dos autors amb un símil: “en el moment més fecund i creatiu de la història de l’Església, els seus primers segles, el debat teològic i la confrontació era a l’ordre del dia: tant de bo no tinguem por a reobrir debats que ens fan créixer com a creients i com a Església”.

La iniciativa de la publicació d’aquest llibre ha estat conjunta entre Fragmenta Editorial i Cristianisme i Justícia, el centre d’estudis del que formen part tots dos autors i on van protagonitzar els anys 2012 i 2014 els diàlegs que han estat l’origen de l’obra.

Els directors de totes dues institucions es felicitaven per la publicació d’aquest llibre. Xavier Casanovas, des de Cristianisme i Justícia en destacava l’oportunitat “en un moment en que sembla que totes les respostes venen donades” i expressava la voluntat “d’obrir de nou el debat sobre Déu”. Per part de Fragmenta, Ignasi Moreta, posava l’accent en el treball necessari per fer llegibles uns debats que van ser orals, i en la importància per l’editorial de poder publicar la crítica més forta i punyent que pot rebre la teologia de d’un dels seus autors habituals, Xavier Melloni, en la mateixa col·lecció que recull totes les seves publicacions.

Aquí teniu el booktrailer del llibre. 

Data de la notícia: 
23 de Febrer de 2016

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net