El Servei Jesuïta als Refugiats fa una crida per aturar el conflicte oblidat de Masisi

"Si les forces de manteniment de la pau (MONUSCO) i l'exèrcit congolès no intervenen urgentment per a protegir la població, es perderan vides innocents", alerta el comunicat del Servei Jesuïta als Refugiats (JRS)

Des del passat mes d'agost, les comunitats que viuen al districte de Masisi, a l'est de la República Democràtica del Congo, han estat desplaçades diàriament i almenys s'han produït 18 víctimes mortals per represàlies dels grups opositor rebels. Durant els últims sis mesos, les forces de la MONUSCO han estat donant suport a l'exèrcit congolès per acabar amb els rebles al disctricte veí de Rutshuru, però mentrestant ha deixat diverses àrees del districte de Masisi sense protecció, cosa que ha donat llibertat de moviment a altres grups rebels. Com a conseqüència, més de 320.000 persones s'han vist desplaçades forçosament al nord de Kivu.

El JRS a Masisi ha estat testimoni de primera mà de les conseqüències de l'alarmant intensificació de la violència entre els grups rebels de les comunitats Hunde i Hutu, així com entre altres grups armats que actuen a la zona. A més dels efectes immediats de la violència, els atacs deixen molts grups - dones, infants, gent gran, persones amb discapacitats o problemes de salut - en circumstàncies de molta vulnerabilitat, sense ajut de les agències internacionals ni suport de les comunitats.

Actualment, segons ha pogut constatar el personal del JRS, hi ha molta por entre les comunitats hutu i hunde a Masisi. La comunitat internacional ha de prestar urgentment més atenció i respondre a les peticions de seguretat i ajuda humanitària, exigint a les autoritats polítiques, civils i militars de la zona que garanteixin la protecció d'aquestes poblacions.

El JRS a Masisi

Establert en aquest districte el 2010, el JRS ha ampliat els seus serveis a cinc campaments oficials i a altres campaments de desplaçats improvisats, oferint educació formal i informal, i assitència d'emergència. A més de la construcció i rehabilitació d'escoles, els equips del JRS proporcionen materials educatius i de formació de mestres. Es presta especial atenció a les necessitats de les dones, amb cursos d'alfabetització i formació professional, i suport a les dones que han estat víctimes de violència sexual. El tercer component del projecte és l'ajuda a gent gran i persones amb discapacitats. Darrerament i per l'agreujament de la situació, el JRS ha començat a subministrar també aliments i altres ajudes bàsiques als campaments.

Més informació al web del Servei Jesuïta als Refugiats

Data de la notícia: 
15 de Novembre de 2012

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net