En el 50 aniversari de l'elecció del P. Arrupe com a Superior General de la Companyia de Jesús

El P. Pedro Arrupe, que va ser Superior General de la Companyia de Jesús.

El dia 22 de maig de 1965, la Congregació General 31 de la Companyia de Jesús va triar a Pedro Arrupe com vint-i-vuitè Prepòsit General de la Companyia. Nascut a Bilbao el 1907, Pedro Arrupe havia estat provincial al Japó, on va viure el 1945 la terrible experiència de l'esclat de la primera bomba atòmica a Hiroshima. Entre les aportacions del P. Arrupe, una de les més significatives va ser la seva relectura del carisma ignasià, en profunda fidelitat al mateix i amb una acusada sensibilitat cap als temps nous. Va saber advertir els molts i radicals canvis que transformaven el món i l'Església i la urgència per adequar la missió de la Companyia de Jesús, en la línia del Concili Vaticà II i de l’irrenunciable compromís amb la justícia i en favor dels pobres i marginats.

En el 50 aniversari de l'elecció de Pedro Arrupe, figura clau per a la història de l'Església del segle XX, el jesuïta Darío Mollà acaba de publicar "Pedro Arrupe. Carisma d'Ignacio", editat per Mensajero i Sal Terrae. Recull cinc documents clau de la síntesi del carisma ignasià feta pel P. Arrupe. 

Darío Mollà (Alcoi, 1949), després d'exercir diferents serveis en la Companyia de Jesús en educació, acció social, formació i govern, s'ha dedicat en aquests anys a reflexionar sobre l'espiritualitat ignasiana. El proper dijous 14 de maig serà al Casal Loiola de Barcelona per pronunciar la conferència "Cinc preguntes del P. Arrupe als cristians d'avui". En aquesta entrevista ens avança alguns detalls del seu contingut.

En la teva opinió, què és el que fa d'Arrupe una figura tan important per a la Companyia de Jesús i per a l'Església? Moltes coses ... Per sintetitzar algunes, Arrupe va ser una persona que, des d'una espiritualitat molt profunda, va ser decisiu tant en l'obertura de l'Església al món modern com en la consciència que la fe cristiana implica necessàriament un compromís amb la justícia.

La xerrada de dijous té per títol "Cinc preguntes del P. Arrupe als cristians d'avui". No et demanem que ens avancis el contingut però, com creus que ens interpel·laria avui Arrupe? Gràcies per no demanar-me que sintetitzi la xerrada ... Dit això, modificaria la forma verbal de la pregunta: Arrupe en persona no ens pot interpel·lar, però els seus escrits bàsics ens fan interpel·lacions molt fondes a com vivim l'experiència de Déu, la missió, la vida mateixa, el compromís per la justícia.

Què aporta la figura de Arrupe a l'espiritualitat ignasiana i a les persones que volen viure-la? Arrupe va aportar la relectura actualitzada del carisma ignasià, encara vigent, i quantitat de suggeriments per actualitzar i comprometre a la vida a l'estil d'Ignasi.

Acabes de publicar "Pedro Arrupe. Carisma d'Ignacio", amb motiu de l'aniversari de l'elecció d'Arrupe. Què trobarem en aquest llibre? Trobareu els cinc documents bàsics del P. Arrupe de la seva actualització del carisma ignasià; presentació, esquemes, notes i índexs que poden permetre treballar individual i comunitàriament. El llibre pretén ser una invitació a "submergir-se" en Arrupe i el seu missatge.

La conferència a càrrec de Darío Mollà serà el proper dijous 14 de maig a les 19: 30h al Casal Loiola de Barcelona (C / Balmes, 138).

Data de la notícia: 
12 de Maig de 2015

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net