Espanya podria arribar als 18 milions de pobres en una dècada si es mantenen les mesures d'austeritat i les retallades socials


Si segueix pel camí de l'austeritat i les retallades, Espanya arribaria als 18 milions de persones en situació de pobresa el 2022. Ens situaríem en un 40% de pobresa en deu anys, és a dir, 2 de cada 5 espanyols serien pobres, i el 20% de persones més riques a Espanya ingressarien 15 vegades més que el 20% més pobre.

Són només algunes de les conclusions de l'informe d'Intermón Oxfam "Crisi, desigualtat i pobresa", que compta amb la col·laboració d'especialistes i representants d'organitzacions com Metges del Món, UNICEF, Càritas o la xarxa d'organitzacions d'acció social de la Companyia de Jesús. L'informe analitza la resposta a les crisis d'Amèrica Llatina i l'Est Asiàtic en les dècades dels 80 i 90 i la desigualtat i pobresa que van generar sobre la població, comparant-les amb les polítiques d'austeritat i les retallades socials que s'estan aplicant en el nostre país.

"Després de dècades de denunciar la desprotecció de les poblacions més vulnerables d'Amèrica Llatina davant la imposició de les mesures d'ajustos i austeritat i de treballar amb elles per eradicar l'impacte de la pobresa i la desigualtat en les seves vides, veiem a Espanya una situació similar. El model d'austeritat centrat en la reducció del dèficit i el sanejament de la banca mitjançant la injecció de fons públics finançats a costa d'un deute desorbitat, no genera creixement ni ocupació, sinó tot el contrari", afirma Francesc Mateu, director d’Intermón Oxfam a Catalunya i Andorra.

Encara que el punt de partida d'Espanya pel que fa als països d'Amèrica Llatina i de l’Est Asiàtic quan van començar les seves crisis és diferent, les mesures aplicades avui al nostre país són les mateixes que van generar grans bosses de pobresa i abismals nivells de desigualtat en aquells països. L'informe destaca que l'actual espiral de menys creixement, menys impostos recaptats, elevada evasió fiscal, sortida massiva de capitals, deute cada vegada més car (que devora els pressupostos) i una reducció brutal de les polítiques públiques essencials, incrementa els nivells de pobresa i desigualtat. Després de quatre anys de crisi, Espanya encapçala el nivell de desigualtat en la Unió Europea.

Hi ha alternatives a les retallades

L'informe inclou recomanacions alternatives a les retallades per propiciar un canvi de rumb en aquesta greu situació en què ens trobem. Les principals mesures proposades es basen en tres grans àmbits que són recaptar amb justícia, blindar els drets socials i enfortir la democràcia. "Una de les esperances d'aquest moment és el despertar de la ciutadania", ha dit Francesc Mateu. L'informe s'ha presentat a Barcelona amb participació del director de l'ONG a Catalunya i Andorra, Francesc Mateu, i el jesuïta José I. González Faus, membre de Cristianisme i Justícia.

Més informació al web d'Intermón Oxfam

Data de la notícia: 
13 de Desembre de 2012

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net