Flashmob teatral a Lleida per posar cara a les persones sense llar

La plaça de la Paeria ha acollit aquesta acció impulsada per Arrels Sant Ignasi

Arrels Sant Ignasi de Lleida ha començat aquesta setmana les accions de la Campanya de les Persones Sense Llar, amb el lema Posa-hi cara. Ningú dormint al carrer. Dijous 24 d'octubre la plaça de la Paeria de Lleida ha estat l'escenari d'una flashmob i una teatralització del manifest per les persones sense llar, que ha aplegat unes 100 persones, entre vianants, tècnics, amics i amigues, voluntariat i les persones que pateixen una situació de mancança d’habitatge.

El grup de teatre socialitzador TAGS, format per persones en situació de vulnerabilitat, ha ofert amb la participació de 14 nois, una representació teatral que ha posat de manifest la falta de visibilitat de les persones sense llar i la necessitat de canviar la mirada posant la persona al centre, sent crítics amb el model socioeconòmic que exclou les persones més vulnerables i que genera desigualtat. 

La campanya de persones sense llar preten empoderar les persones que viuen aquesta situació de vulnerabilitat, per això la lectura del manifest s'ha emmarcat dins d'una acció de teatre socialitzador, que dona veu a les persones sense llar, escenificant diferents situacions que viuen diàriament.  

Segueix augmentant el nombre de persones sense llar a Lleida

Coincidint amb la campanya de les persones sense llar, Arrels Sant Ignasi ha presentat aquests dies les dades del sensellarisme que ha detectat a partir de la seva acció. L'entitat ha atès gairebé un miler de persones que no disposaven de cap ingrés i ha comptabilitat al llarg del 2019, 731 persones sense llar. Això són 14 persones més de les comptabilitzades en aquestes dades l'any passat. D'aquestes les persones més vulnerables són les que es troben sense sostre. Ara mateix Arrels Sant Ignasi en té comptabilitzades 81, el que representa un 27% més que l'any passat.  

L'entitat insisteix en l'augment de persones amb patologia psiquiàtrica (amb i sense addicció) i patologia dual. "En aquests casos, si la persona no té estructura (família, amics, entorn) que li doni suport, és molt difícil d’accedir diagnòstic, seguiment i tractament", aseenyalen. D'altra banda, es troben amb usuaris cronificats, que tenen moltes dificultats per assolir un procés d'autonomia.

Per fer front a tot això, Arrels Sant Ignasi fa una crida a les administracions i a la societat en general a comprometre's per a la prevenció, evitant situacions de risc i anticipant-se a les circumstàncies que desemboquen en el sensellarisme. En aquest àmbit, l'entitat demana a les administracions públiques que garanteixin uns ingresos o rendes mínimes, que s'estableixin protocols d'actuació o que hi hagi una major protecció de les llars vulnerables per prevenir la pèrdua de l'habitatge, així com mesures per facilitar l'accés a l'habitatge.  

Arrels també assenyala la importància que els ciutadans es facin corresponsables d'aquesta situació, promovent el debat i la reflexió, participant en moviments associatius, fomentant el treball digne o canviant la mirada en relació a les persones sense llar, entre d'altres. 

La Campanya de les Personses Sense Llar està impulsada a Lleida conjuntament per Arrels Sant Ignasi i Càritas Diocesana de Lleida. En el marc d'aquesta campanya, el proper 29 d'octubre tindrà lloc una xerrada sobre el sensellarisme, a càrrec d'Albert Sales, a les 16.00h a l'Acadèmia Mariana de Lleida. 

 

Data de la notícia: 
25 de Octubre de 2019

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net