Giacomo Costa: "L'Església ha de passar temps amb els joves"

El P. Giacomo Costa, en la seva intervenció a la Facultat de Teologia de Catalunya

El secretari del Sínode de joves, el jesuïta italià Giacomo Costa ha estat a Barcelona pocs dies després de la clausura a Roma del Sínode convocat pel papa Francesc. 

El P. Costa ha participat en una trobada organitzada per la Càtedra de Teologia Pastoral de la Facultat de Teologia de Catalunya, que va aplegar delegats diocesans de pastoral juvenil, així com responsables d'aquest àmbit per part de congregacions, ordes i moviments religiosos. 

En una entrevista amb el portal d'informació religiosa Catalunya Religió ha subratllat la necessitat d'aprendre a escoltar i de destinar més recursos per estar amb els joves. El secretari del Sínode ha parlat sobre el repte del llenguatge, la necessitat d'incorporar formacions conjuntes entre religiosos i laics, la urgència de construir ponts en la societat de les migracions i la convivència com a clau de volta davant les resistències d'aquells que no volen practicar l'escolta.

“Al Sínode hem entès que no és tant l'Església que ha de parlar als joves, sinó que estant amb ells, trobarà la manera de parlar-hi”, ha explicat. Per acompanyar els joves, apunta Costa, cal “modificar també l'estructura i la forma de governar de l'Església”. Això implica “passar a una Església més oberta, més relacional, més transparent, més comunicativa”.

El jesuïta va parlar del desenvolupament del sínode, que s'ha basat en el mètode del discerniment: reconèixer, interpretar i escollir han guiat les tres setmanes de treball. I va agrair “l'ajuda metodològica del papa Francesc”. Cada cinc intervencions es feien tres minuts de silenci. Així, “l'estil d'escolta del Sínode” va passar per davant d'imatges i ideologies preconcebudes i del cúmul de missatges a transmetre. Per al secretari d'aquest procés, d'aquí deriva una pregunta clau per a l'Església i les comunitats cristianes: “Amb quins temps i instruments ens dediquem a escoltar?”

Segons va explicar, el clericalisme, la cultura de l'abús i la forma de veure l'autoritat a l'Església també han estat objecte de debat al Sínode celebrat a Roma. Un diàleg que ha de tenir conseqüències perquè, segons Costa, “si escoltes amb profunditat, has de transformar-te”. Amb tot, va concloure: “La conversió és possible”.

Font: Catalunya Religió

Data de la notícia: 
09 de Novembre de 2018

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net