Ha mort el jesu√Įta i te√≤leg Josep Vives

El P. Josep Vives, a l'esquerra, amb el P. Adolfo Nicol√°s

Aquest dissabte 26 de desembre ha mort a Sant Cugat del Vall√®s el P. Josep Vives Sol√©, jesu√Įta i te√≤leg de 87 anys.

Havia nascut a Montferri (Tarragona) el 14 de mar√ß de 1928 i va entrar al noviciat de Veruela (Saragossa) de la Companyia de Jes√ļs l'any 1945. Despr√©s de realitzar estudis de Filosofia, Teologia i Filologia Cl√†ssica a Sant Cugat, Oxford i Londres, va rebre l'ordenaci√≥ sacerdotal a Sant Cugat l'any 1959. Doctor en Teologia, ha estat professor de Filosofia, Teologia i Filologia Grega a diversos centres, entre ells l'Institut de Teologia Fonamental de Sant Cugat del Vall√®s, la Universitat de Barcelona, la Universitat Aut√≤noma de Barcelona o la Facultat de Teologia de Catalunya.

Entre les seves obres de patr√≠stica, destaquen:¬†Los Padres de la Iglesia. Textos doctrinales del cristianismo desde los or√≠genes a San Atanasio¬†(1971),¬†Els cent consells espirituals del Pare Di√†doc, tradu√Įts i presentats¬†(1981), i la introducci√≥ i traducci√≥ de les obres¬†Exposici√≥ de la predicaci√≥ evang√®lica, d‚ÄôIreneu de Li√≥, i¬†Sobre la Pasqua, de Melit√≥ de Sardes, dins la col¬∑lecci√≥ ‚ÄúCl√†ssics del Cristianisme‚ÄĚ (1989); en filosofia grega:¬†G√©nesis y evoluci√≥n de la √©tica plat√≥nica¬†(1970) i l‚Äôedici√≥ i introducci√≥ de l‚Äôobra¬†Plat√≥, Apologia de S√≤crates, Crit√≥, Eutifr√≥, Prot√†gores,¬†amb traducci√≥ de J.Creixells (1981); en teologia:¬†Creure el Credo¬†(1986) i¬†Si sentiu la seva veu. Exploraci√≥ cristiana del misteri de D√©u¬†(1988).

Era membre del centre d'estudis Cristianisme i Justícia, on ha publicat diversos quaderns com Comentari al Document Ratzinger sobre la Teologia de l'Alliberament, de 1984; Parlar de Déu a l'albada del segle XXI?, de 1997; o Carta a M. Àngels, de 2004.

"Creure significa estimar"

Te√≤leg de llenguatge senzill i clar, de tracte proper, en diverses d'aquestes publicacions aborda de forma pedag√≤gica la q√ľesti√≥ de la fe i les dificultats per intuir i con√®ixer D√©u en el context actual. "En els fons", resumia en un dels seus textos, "creure significa estimar. Estimar tant el m√≥n i les coses, que hom no pot declarar-les f√ļtils i absurdes". Insisteix en aquesta idea a la Carta a M. √Ängels, on es dirigeix a una amiga que comen√ßa a sentir-se a atea i aborda alguns dels interrogants que qualsevol creient es planteja en algun moment sobre la fe. "Creure en D√©u", li diu, "√©s sortir dels nostres h√†bits ordinaris de pensament i de comportament. Afirmar D√©u √©s quelcom que no sols ens produeix incomoditat i, fins vertigen, √©s quelcom que ens fa sortir completament de les nostres maneres habituals de pensar i de parlar."

Adjuntem l'homilia del P. Josep Rambla en el funeral per P. Josep Vives, que ha tingut lloc al Centre Borja de Sant Cugat del Vallès. 


Data de la not√≠cia: 
28 de Desembre de 2015
Arxius Adjunts

Jesu√Įtes de Catalunya - c/ Roger de Ll√ļria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net