Jorge Riechmann defensa un "humanisme descentrat" a les jornades de Cristianisme i Justícia

Sessió d'obertura de les jornades

Un centenar de persones van participar a les II Jornades de Pensament Fe i Justícia, organitzades pel centre d'estudis Cristianisme i Justícia a Barcelona. El filòsof i poeta Jorge Riechmann va obrir la trobada defensant un "humanisme descentrat" per fer front als reptes ecològics i socials.
 
Seguint el cam√≠ iniciat els darrers anys de treball per l‚Äôactualitzaci√≥ del di√†leg fe-just√≠cia, i fidels a la intu√Įci√≥ que impuls√† la creaci√≥ del centre fa 35 anys, Cristianisme i Just√≠cia ha convocat aquestes jornades per respondre a la necessitat d'actualitzar el concepte cl√†ssic de just√≠cia, incorporant el debat sobre els reptes ecol√≤gics, la perspectiva de g√®nere o el reconeixement de les minories culturals.
 
El segle "de la gran prova"
 
√Čs per aix√≤ que el ponent convidat a obrir la trobada va ser¬†Jorge Riechmann, matem√†tic, poeta, militant ecologista, fil√≤sof i una de les veus m√©s reconegudes d'un nou pensament no antropoc√®ntric, creador alhora d'un nou humanisme. Riechmann va situar els assistents en la perspectiva gaireb√© apocal√≠ptica de trobar-nos immersos en el segle de la "gran prova", en el que es dirimir√† el futur de la humanitat i del mateix planeta, davant els s√≠mptomes d'esgotament que s'estan donant a tots nivells. La seva proposta situa la persona humana no per sobre i fora de la naturalesa, sin√≥ dins i en clara simbiosi amb ella. El seu plantejament, tot i ser fet des d'una perspectiva no creient, lliga clarament amb l'espiritualitat i amb l'acceptaci√≥ per part de l'√©sser hum√† de la seva finitud.
 
√Čs en aquesta perspectiva espiritual que va ser interpel¬∑lat per Jos√© I. Gonz√°lez Faus, te√≤leg de Cristianisme i Just√≠cia que, tot i mostrar-se d'acord amb gran part de la "provocaci√≥" de Riechmann, va voler matisar-la amb elements de l'esperan√ßa i l'escatologia cristianes. Tamb√© va intervenir la doctora en f√≠sica i directora del Seminari d'Investigaci√≥ per la Pau de Saragossa, Carmen Magall√≥n, des d'una perspectiva feminista. Tots tres van coincidir en la gravetat del moment i en la necessitat de no perdre una esperan√ßa , que no pot ser per√≤ en cap cas il¬∑lusa sin√≥ combativa i resistent.¬†
 
Durant les jornades van tenir lloc quatre tallers-tert√ļlia sobre el creixement de les desigualtats i els nous populismes autoritaris; el feminisme i les cures en el pensament social i teol√≤gic; la relectura dels Drets Humans; i el repte de la singularitat cristiana i les espiritualitats sense Jes√ļs.¬†
 
Reflexió sobre la justícia a partir de la realitat, i també des de l'art
 
Una de les novetats va ser un espai per a la presentació de testimonis, en el que allò que a les taules era paraula i teoria, prenia nom i rostre concret. Un espai, segons els organitzadors, "per recordar que la reflexió no pot estar mai deslligada de la realitat". La trobada va comptar també amb un moment per a l'art, concretament pel teatre. Els actors Jorge Picó i Sergi López, immersos tots dos en la creació d'un nou projecte després de l'èxit de les seves darreres representacions de Non Solum i 30/40 Livingstone, van oferir una representació teatral el vespre de divendres. Picó, membre de l'equip de Cristianisme i Justícia, junt amb Sergi López, van fer possible així una estona d'art també al servei de la reflexió sobre la justícia.
 
Les jornades han estat el tancament del curs en què el centre ha celebrat el seu 35è aniversari i la publicació del quadern 200, que ja obria nous horitzons de debat fe-justícia. La trobada, en paraules dels responsables del centre, suposen "un punt i seguit per trobar noves maneres de dialogar amb aquells que dins i fora de l'Església, busquen referències on recolzar l'acció transformadora per un món millor".
 
La trobada va ser seguida de forma molt activa a Twitter a #JornadaFJ on podeu recollir algunes de les impressions dels participants.
 
Data de la not√≠cia: 
06 de Juliol de 2017

Jesu√Įtes de Catalunya - c/ Roger de Ll√ļria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net