La Companyia de Jesús

La Companyia de Jesús és un orde religiós de l'Església Catòlica fundat per Sant Ignasi de Loiola i aprovat l’any 1540 pel papa Pau III. Els seus membres són coneguts amb el nom de jesuïtes i són prop de 16.000 arreu del món.

Realitzen tasques molt diverses, adaptant-se a les necessitats de la societat. Els seus principals àmbits d’acció són l’educació, l'acció social al servei dels col·lectius més desfavorits, l’acompanyament espiritual i el treball intel·lectual, entre d’altres. És propi a totes les activitats dels jesuïtes l’opció per la fe des de la promoció de la justícia.

El Superior General dels Jesuïtes, màxim responsable de la institució a nivell internacional, és actualment el P. Arturo Sosa. Va ser escollit el 14 d'octubre de 2016 per la Congregació General 36. El P. Sosa va néixer a Caracas (Veneçuela) el 12 de novembre de 1948. Quan estudiava al Col·legi Sant Ignasi va descobrir la bellesa d'ajudar als altres a través de la Congregació Mariana. Els germans jesuïtes que va conèixer durant els seus estudis el van impressionar i va començar a plantejar-se la vocació jesuïta. Va entrar al noviciat amb 17 anys, el setembre de 1966. Era un moment de transició en l'Església, després del final del Concili Vaticà II. De jove va sentir el desig de millorar el seu país, i després de la formació filosòfica i teològica habitual dels jesuïtes, va realitzar un doctorat en ciències polítiques a la Universitat Central de Veneçuela.

El 1975, mentre estudiva a Roma, va conèixer el P. Pedro Arrupe, aleshores General dels jesuïtes, i va quedar fascinat. Després de ser ordenat sacerdot, el 1977, el P. Sosa es va convertir en coordinador Provincial per a l'apostolat social, temps durant el qual també va ser director del Centro Gumilla, un centre d'investigació i acció social dels jesuïtes a Veneçuela. Aquest rol va implicar, a la vegada, treballar amb Fe i Alegría, una xarxa d'escoles jesuïtes adreçada a les comunitats rurals i populars. També es va dedicar al treball acadèmic, com a professor. El Pare Sosa va participar en la 33a Congregació General de la Companyia, en la qual, als 34 anys, era el delegat més jove. També va estar present en la 34a Congregació General, on va conèixer al seu predecessor com a Superior General, el Pare Adolfo Nicolás.

El Pare Sosa va ser el Superior Provincial de la Companyia de Jesús a Veneçuela de 1996 a 2004. Com Provincial, va encapçalar un discerniment comú en la Província, creant un pla provincial amb una visió que va durar 20 anys. Al final del seu mandat com Provincial, va ser assignat a la Universitat Catòlica de Táchira i estava decidit a fer-ne una universitat fronterera a la frontera.

El 2008, el Pare Nicolás el va nomenar Conseller General, amb seu a Veneçuela. En 2014, el Pare Sosa es va unir a la comunitat de la Cúria General i va assumir el càrrec de Delegat per a les Cases Interprovincials de la Companyia de Jesús a Roma, que inclouen la Pontifícia Universitat Gregoriana, el Pontifici Institut Bíblic, el Pontifici Institut Oriental, l'Observatori Vaticà, La Civiltà Cattolica, així com col·legis jesuïtes internacionals a Roma. El Pare Sosa parla espanyol, italià i anglès, i entén el francès. 

Per saber més i consultar els missatges del P. General visiteu el web de la Cúria de la Companyia de Jesús a Roma

 

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net