La justícia en l’àmbit de la salut, a debat a Barcelona

Acte inaugural del congrés internacional de l'EACME, a Barcelona

"La justícia en l'atenció sanitària és un aspecte central en la nova manera de concebre la medicina que proposem". Aquesta ha estat una de les afirmacions que s'han sentit al Congrés anual de l'European Association of Centres of Medical Ethics (EACME), celebrat a Barcelona del 7 al 9 de setembre, amb l'Institut Borja de Bioètica-URL com a entitat organitzadora. 

Aquest congrés internacional ha reunit més de 200 persones de l'àmbit de la bioètica a l’Edifici Docent Sant Joan de Déu de Barcelona, sota el lema Justice in Health Care – Values in Conflict. Els participants han tractat sobre els conflictes de la justícia en l’àmbit de la salut.

A l'acte d'inauguració, la presidenta del Patronat de l’Institut Borja de Bioètica, Margarita Bofarull r.s.c.j., va fer una referència expressa als atemptats terroristes que van colpejar el proppassat mes d’agost Barcelona, destacant la solidaritat de la població catalana i va tenir un sentit record a totes les víctimes i els seus familiars.

Tant Margarita Bofarull com el rector de la URL, Josep M. Garrell, van agrair al president de l'EACME, Ruud ter Meulen l'elecció de l'Institut Borja de Bioètica com a organitzador. També es va recordar i destacar la figura del jesuïta Francesc Abel, per la seva contribució en la difusió de la bioètica a Europa i el seu paper en la creació de l’Institut Borja de Bioètica l’any 1976.

L'ètica i la justícia social en la salut pública

Durant tres dies s'han portat a terme més de 130 comunicacions orals i pòsters, així com conferències magistrals sobre com la salut pública s'ha de vincular als debats sobre l'ètica i la justícia social, a càrrec de Thomas Schramme, de la Universitat de Liverpool; sobre com incloure l'atenció a la salut en una teoria integral de la justícia amb equilibri entre eficiència, justícia i cura, amb Yvonne Denier, de la Universitat de Lovaina; i sobre la vulnerabilitat de l'ésser humà, la justícia com a resposta i com la bioètica s'ha d'obrir a aquest enfocament; a càrrec de Begoña Roman, de l'Institut Borja de Bioètica-URL.

El Congrés es va tancar amb una taula rodona sobre el concepte de Prevenció Quaternària, encunyat per Marc Jaumoulle fa una dècada, enfront l’excessiva medicalització i per promoure la justícia en l’atenció de la salut. Ell mateix va participar a la taula rodona, en la que va explicar en què consisteix la prevenció quaternària. Des d'aquesta perspectiva, es va reivindicar que és necessari un nou model de medicina i un nou pacte amb la societat.

Font: Institut Borja de Bioètica

Data de la notícia: 
12 de Setembre de 2017

Notícies relacionades

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net