L'Escola Cristiana de Catalunya rep el Premi Blanquerna Educació

El jesuïta Enric Puig, actual secretari general de la Fundació Escola Cristiana, i el salesià Francesc Riu, que ho va ser durant trenta anys, van recollir el passat dimecres 15 de juny el Premi Blanquerna Educació 2017 atorgat a l'Escola cristiana per la seva contribució al món de l'educació i de l'escola.
 
L’acte va tenir lloc a l’Auditori de la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna-URL. El pare Riu va parlar de l'origen d'aquesta institució explicar com, arran la nova Llei de Reforma Educativa dels anys 70, i en un context difícil, “les escoles religioses i de l’església van decidir afrontar canvis profunds i fer un salt qualitatiu per seguir tenint un lloc en l’educació del país”. També va recordar que, en aquest context, les escoles de Mestres de l’Església s’havien de transformar per sobreviure. Així, l’any 1971, va néixer, de la unió de tres escoles de mestres, l’Escola Universitària de Mestres Blanquerna. “En les seves instal·lacions, el maig del 1974 es va constituir, en una assemblea que reunia els representants d’aquestes escoles, allò que uns anys més tard esdevindria la Fundació Escola Cristiana”.

Noves mirades, sense prejudicis
 
Ell va liderar la Fundació fins l’any 2005, en què va prendre el relleu el jesuïta Enric Puig. En el seu parlament Enric Puig va agrair a Blanquerna “la decisió valenta d’atorgar aquest premi en uns moments en què l’escola concertada i l’escola cristiana no tenen el reconeixement que els hi correspon”. També va recordar que la Fundació va néixer en un moment de gran empenta de la societat civil catalana i amb una vocació clara, sempre, de servei. Sobre el futur, va afirmar que “allò que fem no ha d’esdevenir rutina. Pel contrari, hem de tenir noves mirades, sense prejudicis, i tot això malgrat la complexitat política i social actual. Cal que no ens manquin ni les forces ni els ànims”.

Davant els reptes que ha d'afrontar l'escola cristiana, Enric Puig va assegurar que "serem fidels a les raons que han avalat la concessió del guardó. No s'han de témer els canvis, els hem de promoure des d'un diàleg que faci créixer en coneixements, en saviesa i en humanitat. Convé continuar treballant amb esperança i des de l'esperança". 
 
Francesc Riu i Enric Puig van rebre el premi en un acte copresidit per l’arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella i el president de la Fundació Blanquerna, Salvador Pié. Prèviament, el degà de la Facultat, Dr. Sergi Corbella, va destacar en el seu discurs de benvinguda la “gran importància del paper de la Fundació Escola Cristina de Catalunya en la configuració del model educatiu català i en la formació de bona part de la societat catalana actual”.

Compromís i diàleg amb els reptes de l'eduació a cada moment
 
La Dra. Anna de Montserrat, vicedegana d’Educació, va fer la glossa d’elogis de la Fundació Escola Cristiana en què, entre d’altres coses, va destacar “la seva contribució en la millora continuada de l’educació a Catalunya en els darrers 40 anys; pel seu compromís i diàleg amb les escoles per assolir els reptes de l’educació a cada moment i pel servei realitzat a les escoles cristianes vetllant sempre pel sentit d’una oferta educativa plural en el marc del sistema educatiu català. Aquest vol ser un reconeixement a la trajectòria de compromís ferm i continuat durant 40 anys". 
 
La Fundació Escola Cristiana de Catalunya es va configurar el 1977 a partir del Consell de l’Escola Cristiana de Catalunya, que va impulsar el cardenal Narcís Jubany. Actualment està formada per més de 400 centres que escolaritzen més de 250.000 estudiants catalans.
 
Data de la notícia: 
16 de Juny de 2017

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net