"L'home del sac", a Manresa

Foto: un moment de la representació

El passat 10 de novembre, en el marc de la Fira Mediterrània celebrada a Manresa, l'Església de la Cova Sant Ignasi va acollir la representació de l’auto sacramental "L'home del sac", de Josep Torras, a càrrec de l'Associació teatral el Teló. L'acte va comptar amb un nombrós públic que va omplir l'Església. 

"L’home del sac", com anomenaven popularment Ignasi a Manresa, és un intent d’aproximació a la figura del Sant en el seu pas per la ciutat. Ignasi arribà a Manresa el 25 de març de 1522 després d'un peregrinatge des de la seva casa natal a Loiola (Guipúscoa). Passà gairebé un any a la ciutat, on va viure una profunda experiència espiritual que seria cabdal per a la redacció del famosos "Exercicis Espirituals" i per a la posterior fundació de la Companyia de Jesús, l'orde religiós dels Jesuïtes.

A partir de la seva autobiografia i dels apunts més seriosos que s’han escrit sobre la vida d’aquest personatge, s’ha construït una història que narra les peripècies d’aquest pelegrí en la vida quotidiana de la Catalunya del segle XVI. Els vilatans de Manresa voldran saber el motiu que l’ha empès a venir a la vila, i tafanegen sobre els seus orígens i què pretén. El muntatge està estructurat en quatre parts. La primera exposa el comportament i l’actitud del pelegrí quan va arribar a la població i l’expectació que va produir la seva presència entre els vilatans. La segona part apunta l’etapa més negra del sant a Manresa. En canvi, la tercera part intenta aclarir els dubtes sobre un fet molt transcendental que tingué lloc cap a la tardor d’aquell any: el rapte. I la quarta part narra l’esdeveniment cabdal en la vida de Sant Ignasi i que va resultar l’eix vertebrador de la seva obra: la il·lustració.

L'obra mostra, en definitiva, un dels episodis que han marcat la història de la ciutat de Manresa i que n'expliquen la seva projecció internacional a través de la figura de Sant Ignasi. 

Data de la notícia: 
15 de Novembre de 2012

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net