El cel com a esperança i compromís amb la realitat

Víctor Codina presentà el seu darrer llibre a Cristianisme i Justícia

El dijous 9 de maig va tenir lloc a Barcelona l'acte de presentaci√≥ del darrer llibre del jesu√Įta i te√≤leg V√≠ctor Codina, "El cielo, esperanza y¬†compromiso", que ha estat publicat pel Grupo de Comunicaci√≥n Loyola.¬†

Es tracta d'un llibre en el que l'autor planteja aquelles preguntes que no √©s pol√≠ticament correcte formular-se: qu√® ser√† de nosaltres? quina √©s la fi de la hist√≤ria i del m√≥n? qu√® hi ha m√©s enll√†? Q√ľestions per√≤, que arriba un moment que no podem reprimir.

Manu Andueza, te√≤leg que acompany√† l'autor en la presentaci√≥ va destacar precisament que el llibre posa sobre la taula¬†preguntes essencials, i la¬†pregunta sobre el cel ho √©s. No √©s una q√ľesti√≥ capciosa o te√≤rica sin√≥ que "preguntar-se¬†pel cel, √©s preguntar-se per qui som nosaltres i per D√©u‚ÄĚ. Segons Andueza,¬†la mirada que ofereix V√≠ctor Codina √©s la de qui parla dels¬†cels des del coneixement dels ‚Äúinferns‚ÄĚ que ha viscut a trav√©s de la seva llarga experi√®ncia a¬†Am√®rica Llatina perqu√®, en definitiva, "el pensament del cel no √©s evasi√≥ de la realitat, no √©s opi ni alienaci√≥, sin√≥ for√ßa pel¬†comprom√≠s que ens porta a construir el cel des d'aqu√≠ i ara".

A la taula, que va moderar¬†Jaume Flaquer, jesu√Įta i responsable de l‚Äô√†rea teol√≤gica de¬†Cristianisme i Just√≠cia, hi va participar tamb√© la te√≤loga i fil√≤sofa¬†Elvira Duran que, en aquesta mateixa l√≠nia va afirmar que l‚Äôesperan√ßa del cel √©s el que mant√© el comprom√≠s amb la just√≠cia, perqu√® sense esperan√ßa no hi ha possibilitat de sostenir-se. Des de la seva perspectiva, el llibre anima a superar la concepci√≥ del cel "com a lloc" i a considerar-lo un dest√≠, una plenitud que ens estira des del moment present. La fil√≤sofa i membre de Cristianisme i Just√≠cia tamb√© va voler assenyalar la necessitat de superar la concepci√≥ del cel com a salvaci√≥ individual, presentant la seva dimensi√≥ comunit√†ria, que va m√©s enll√† dels m√®rit i dem√®rits personals.

Per la seva banda, l'autor del llibre va explicar que¬†totes les religions i cultures parlen d‚Äôaquesta dimensi√≥ √ļltima, transcendent,¬†escatol√≤gica... assenyalant que √©s¬†nom√©s des dels √ļltims, des dels perdedors de la hist√≤ria, que la idea de l‚Äôesperan√ßa s‚Äôobre¬†cam√≠.

Precisament a "El cielo, esperanza y compromiso", Víctor Codina recull la saviesa humana de les cultures i les religions per abordar aquestes preguntes existencials, repassant com al llarg de la història de la humanitat en totes les religions s'ha mantingut la creença en un més enllà. 

Codina va posar Jes√ļs en el centre del que √©s el cel cristi√†: √©s la resurrecci√≥ de Jes√ļs el que il.lumina¬†tota la seva vida. Al final per√≤ va advertir que, tot i el llibre, i tot i la teologia i l‚Äôescatologia que parla del cel, estem davant un misteri, i dels misteris nom√©s en poden parlar ‚Äúels sants, els m√≠stics i els¬†poetes‚ÄĚ.

Data de la not√≠cia: 
13 de Maig de 2019

Jesu√Įtes de Catalunya - c/ Roger de Ll√ļria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net