Menors i persones malaltes al CIE de Barcelona

Concentració davant el CIE de Barcelona, a principis d'any

Ja fa diversos anys que un grup de persones voluntàries de la Fundació Migra Studium visita diàriament a interns del Centre d'Internament d'Estrangers de Zona Franca de Barcelona.

L'objectiu és, sobretot, acompanyar-los, escoltar-los i defensar la seva dignitat, però també, a partir de la realitat observada en aquestes visites, denunciar i donar a conèixer el que passa a l'interior del CIE i les vulneracions de drets que, en molts casos, pateixen els interns.

Migra Studium acaba de fer públic un informe en què recull l'experiència dels voluntaris i voluntàries al llarg del 2017 al CIE de Barcelona. L'entitat ens alerta especialment davant la presència al CIE de menors i de persones que pateixen greus problemes de salut i discapacitats, com el cas d'un intern ja diagnosticat de malaltia psicòtica o un altre que patia ceguesa a causa un accident.

Menors al CIE

Migra Studium ha visitat 208 persones de les aproximadament 1800 que han passat pel CIE durant l'any. 44 d'aquests interns visitats declaraven ser menors d'edat. Només consta que 3 hagin estat reconeguts com a tals i posats en llibertat, a càrrec de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència. És una qüestió especialment preocupant ja que els menors no poden ser objecte de mesures de privació de llibertat.

Presència de persones malaltes i amb discapacitats

El grup de voluntaris també s'han trobat amb un nombre significatiu de persones que patien malalties cròniques així com problemes psicològics i mentals i que no han pogut rebre atenció adequada. Hi ha dos casos que destaquen per la seva gravetat, com el d'un intern de nacionalitat marroquina que patia una malaltia psicòtica i ja es trobava en seguiment psiquiàtric a l'hospital de la seva població, i, malgrat això, va ser internat; i el cas d'una persona que patia ceguesa i que presentava signes evidents. Va haver de ser un altre intern que va alertar a un voluntari de Migra Studium de la presència d'aquesta persona.

Vulneracions de drets

L'informe recull també vulneracions de drets dels interns que Migra Studium ja ve denunciant repetidament des de fa temps. Es tracta de casos de persones que expressen haver patit tracte intimidatori, degradant, maltractament verbal o fins i tot racista. També constata que els interns no tenen garantit el dret a intèrpret i traducció, quan molts d'ells tenen dificultats per entendre la llengua, i també es vulnera el seu dret a la tutela judicial, ja que no se'ls facilita la informació i mitjans per comprendre la seva situació jurídica.

A més, es va seguir constatant que les expulsions són executades sense notificar-ho amb antelació a l'intern perquè puguin informar els seus advocats o familiars.

Descarregar l'informe 2017 de Migra Studium sobre el CIE de Barcelona.

Data de la notícia: 
04 de Maig de 2018

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net