Migra Studium vol trobar 100 famílies per acollir persones refugiades a Barcelona

La campanya s'ha presentat en roda de premsa

La Fundació Migra Studium, entitat del sector social de la Companyia de Jesús a Barcelona, ha presentat aquest matí la campanya hospitalaris.org, amb l'objectiu d'aconseguir 100 famílies de la ciutat de Barcelona, que vulguin acollir una persona migrada, sol·licitant d'asil o refugiada, durant 3 mesos, a casa seva. Durant aquest temps, la persona acollida rep per part de Migra Studium, suport pràctic, formació laboral i classes de llengua.

Com ha explicat M. Carmen de la Fuente, directora de l’entitat, "la majoria de persones que arriben a casa nostra escapen de la pobresa, dels conflictes bèl·lics i de les persecucions polítiques. No són delinqüents. En el cas de les persones que busquen refugi, el més habitual és que la seva vida fos tan normal com la nostra, fins que van haver de fugir. En molts casos, quan arriben aquí es troben totalment desemparats, i la nostra experiència ens demostra que un ambient familiar els reconforta i els ajuda a afrontar els propers passos amb més seguretat".

L'experiència de 20 famílies que ja han acollit

Per aquest motiu, Migra Studium va posar en marxa el 2017, sota el paraigües dels Jesuïtes Catalunya, una xarxa d'hospitalitat. Diverses llars acollidores van rebre persones migrades o sol·licitants d’asil, ateses per l’entitat. Durant l'any 2018, i sense més difusió que el boca-orella, 20 famílies ja han acollit 27 persones només a Barcelona, amb el suport de l'equip professional de l'entitat, i persones voluntàries que acompanyen aquest procés. Aquesta fórmula, que ja funciona en altres països, ha esdevingut un èxit: el 90% de les persones acollides han trobat casa i feina; i totes les famílies han valorat com a molt positiva l'experiència. 

Una resposta des de l'hospitalitat

Ara Migra Studium necessita quintuplicar les famílies hospitalàries per diversos motius. Un d'ells, el número de persones que arriben a casa nostra, però també per l'allargament del temps d’espera entre la sol·licitud formal de protecció internacional i l’entrevista oficial d’asil. "Fins fa poc era de tres o quatre setmanes; ara és de 6 mesos, cosa  que aboca aquestes persones a viure al carrer, o anar als albergs municipals", ha explicat M. Carmen de la Fuente, que considera que "aquesta situació és inacceptable i requereix una resposta política. Fins que aquesta no arribi creiem que és necessària una resposta per part nostra, des de l’hospitalitat, i per això necessitem més famílies que vulguin acollir".

En la mateix línia s'ha expressat el delegat dels jesuïtes a Catalunya, Llorenç Puig, que ha insistit que cal denunciar aquelles polítiques migratòries que atempten contra el dret i la dignitat de les persones i, alhora, apostar per propostes d'ajuda concreta, que en aquest cas es materialitza en acollir una persona a casa.

"Això sí que val la pena"

La família Bonmatí Baurier és una de les famílies actualment hospitalàries. Van acollir a casa seva durant uns mesos a Ibrahim Surry, un jove de Guinea que va arribar en pastera a Itàlia, i va venir a Barcelona a sol·licitar asil. Va quedar fora dels programes d’acollida, i després de dormir als albergs municipals, es trobà al carrer. Va realitzar un curs de cuina a Migra Studium, i mentre va estar a casa de la família, va aconseguir feina com ajudant de cuina. Actualment continua treballant i viu de manera autònoma en un pis. 

Per a la Blanca Baurier, la mare de la família, "això sí que val la pena" i afegeix que els va impactar positivament la reacció dels seus fills: "mai havíem fet res semblant, i els meus fills van reaccionar molt bé, i fins i tot es van organitzar per cedir una habitació a l'Ibra". "Ni m’ho vaig pensar", comenta la Mar Baurier, "és un sacrifici mínim en comparació a tot el que ell ha hagut de passar".

Després d'aquesta experiència, la família ha repetit, acollit de setembre a desembre un jove nicaragüenc.

Com ser família hospitalària? 

Les famílies interessades en acollir una persona refugiada poden informar-se al web hospitalaris.org, on trobaran resposta a les preguntes més freqüents: coneixerem abans la persona? necessita una habitació individual? en quin idioma ens entendrem? com organitzem el dia a dia?... També s'hi poden llegir els testimonis de famílies que ja han acollit.

Un cop enviada la sol·licitud, Migra Studium contacta amb la família en 48 hores hàbils i es concerta una trobada amb l'entitat per explicar tot el procés i les condicions de l'acolliment. 

Qui no pugui acollir però vulgui col·laborar amb aquest projecte, trobarà al web un espai per ajudar a recaptar fons per ampliar el número d’acolliments.

Més informació: www.hospitalaris.org

Data de la notícia: 
17 de Gener de 2019

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net