"Ningú dormint al carrer", ho demana Arrels Fundació en el seu 25è aniversari

Foto: manifest d'Arrels Fundació

Aquest dilluns 12 de novembre, dia del seu 25è aniversari, Arrels Fundació ha demanat als polítics catalans en campanya electoral mesures perquè cap persona més es quedi al carrer.

Als seus 25 anys d'història, Arrels ha atès més de 7.800 persones sense llar a Barcelona. L'entitat ha volgut commemorar el seu aniversari amb una encesa d'espelmes a la plaça Vázquez Montalbán de Barcelona, on s'ha fet la lectura d'un manifest amb un missatge clar: ningú dormint al carrer. Segons aquesta organització, a Barcelona el nombre de persones sense llar ha augmentat en un 32% en els darrers quatre any. "La consolidació del sistema de protecció social", denuncia Arrels, "ha estat insuficient per donar resposta a les persones sense llar i, en moments de crisi com l'actual, sense suficients polítiques socials i d'habitatge, més persones arribaran al carrer"

Per tot això, en el manifest dels 25 anys, Arrels insta les formacions polítiques que es presenten a les eleccions al Parlament de Catalunya a adoptar compromisos en aquest sentit, com promoure polítiques d'habitatge justes, suprimir les càrregues en termes de salut que castiguen a les persones més vulnerables, establir una renda bàsica que permeti viure dignament a persones en pobresa amb edat avançada i problemes de salut, o garantir l'accés als serveis públics a les persones immigrades en situació irregular. 

L'entitat també demana als polítics que en els discursos que realitzen en èpoques de campanya electoral, no oblidin que darrere de les xifres d'atur i índex de pobresa hi ha situacions personals de gran precarietat que no poden ser utilitzades per obtenir rèdit electoral.

25 anys treballant perquè ningú dormi al carrer

Fa 25 anys que Arrels Fundació va obrir per primera vegada, a l’antic carrer Sadurní del Raval. En aquests anys l’entitat ha atès més de 7.800 persones i ha comptat amb el suport de 7.250 persones, entre socis i donants, entitats amigues, persones voluntàries i treballadores. Quan al 1987 va néixer Arrels, a Barcelona gairebé no hi havia recursos per a les persones sense llar; no existia la Conselleria de Benestar Social de la Generalitat, la Renda Mínima d’Inserció, l’atenció sanitària universal ni el Programa d’Atenció a Persones Sense Sostre a Barcelona. L’entitat ha innovat en aquests anys obrint el primer centre de dia per a persones sense llar, creant el primer equip de carrer i posant en marxa els primers pisos gestionats per a persones sense llar de la ciutat.

Sense la col·laboració entre administracions i entitats socials, aquests anys no s’hagués construït un sistema de protecció social que, ara amb la crisi, està evitant que moltes persones es quedin al carrer. Però la resposta que s’està donant no cobreix tot el problema. “Es podria haver anat més enllà però cal mirar cap al futur i ser agosarats en el plantejament de solucions”, afirma el director d’Arrels Fundació, Ferran Busquets.

Data de la notícia: 
13 de Novembre de 2012
Arxius Adjunts

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net