No més CIEs: no més sofriment inútil

Participants a la vetlla, davant del CIE de Barcelona

Unes 200 persones s'han reunit aquest dissabte 19 de gener davant les portes del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona, per participar a la cinquena edició de la vetlla de pregària que organitza el grup de visites al CIE de la Fundació Migra Studium, entitat del Servei Jesuïta a Migrants.

La iniciativa ha comptat amb l’adhesió d’una vintena d’entitats, i també a Madrid (Pueblos Unidos i la xarxa Migrantes con Derechos) i a Sevilla (la Delegación Diocesana de Migraciones) s'han realitzat actes semblants amb el mateix lema. 

La vetlla ha insistit de nou en el caràcter profundament injust dels CIEs, i aquest anys s'ha volgut alertar també sobre la intenció de l’actual govern d’obrir-ne de nous. Tal com es va llegir en la benvinguda, els CIEs provoquen un sofriment inútil i estan construïts expressament per humiliar, criminalitzar i estigmatizar el conjunt de la població migrada, intentant formar en l’opinió pública la idea que només s’expulsa a delinqüents perillosos. Davant d’això la vetlla reivindicava la dignitat de les persones “sense papers”, dels sol·licitants d’asil, dels apàtrides... una dignitat que tenen pel sol fet de ser persones.

Durant la primera part s'han llegit testimonis d'interns recollits pels voluntaris i voluntàries de Migra Studium que els visiten. Els casos de Salah, Mamadou, d’Alí, Kiri i altres històries anònimes,, que s'han escoltat en silenci i que ressonaven el dolor, la dignitat i la determinació. “Sempre he actuat en el ‘camí recte’ ho vaig aprendre dels meus pares i de la meva religió. Per això sento molta vergonya d’estar en una presó”, diu Salah que portava gairebé vint anys vivint a Lleida, i que va ser expulsat a un país amb el qual ja no tenia cap relació. O la veu de Kiri: “Arribem a un món de paraules escrites en paper mullat, welcome, benvingut..., paraules que vesteixen de bondat una situació d’injustícia. La meva vida des que vaig arribar va ser solitària, pendent sempre del risc de ser expulsat”. O el drama d’un noi de Guinea Conakry que va perdre el germà petit en el trajecte.

Després s'han llegit textos religiosos de la Bíblia i de l’Alcorà. La pregària ha acabat amb la lectura de l’evangeli (Mt 25, 35): “Perquè tenia fam, i em donàreu menjar; tenia set, i em donàreu beure; era foraster, i em vau acollir “, amb l’encesa d’espelmes i amb el cant de Parenostre.

La fredor del capvespre, la fredor dels murs, de les tanques i la llunyania del lloc han servit per prendre consciència d’un dels molts forats negres d’injustícia i patiment que genera el nostre món. D’aquesta fredor, però, en sortia un crit unànim: No més CIEs, no més sofriment inútil.


Data de la notícia: 
21 de Gener de 2019

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net