No qualsevol treball, sinó un treball decent

Diverses entitats d'església de Catalunya impulsen aquesta campanya

"La desocupació juvenil, la informalitat i la manca de drets laborals no són inevitables, són resultat d'una prèvia opció social, d'un sistema econòmic que posa els beneficis per damunt de la persona".

Són paraules del papa Francesc, que recull la campanya que acaben de posar en marxa diverses entitats de l'església catalana, entre elles el centre d'estudis Cristianisme i Justícia, de la Companyia de Jesús, i que es va presentar el passat 7 d'octubre, coincidint amb la Jornada Mundial pel Treball decent. Formen part de la campanya també les organitzacions Justícia i Pau, Càritas de Barcelona, Mans Unides, les delegacions de Pastoral Social i Pastoral Obrera de l'Arquebisbat de Barcelona, el Seminari de Doctrina i Acció Social de l'Església de la Facultat de Teologia, els moviments GOAC, MIJAC, JOC, així com els col·lectius de capellans obrers i de religiosos i religioses en barris populars.

L'atur, la subocupació i el treball precari tenen un gran impacte negatiu en la vida de milions de famílies al món, agreujant la pobresa, l'exclusió social i les desigualtats. És per això que amb aquesta iniciativa es vol recordar que el respecte dels drets dels treballadors és una exigència ètica irrenunciable.

La campanya reivindica i proposa diverses accions que puguin afavorir un treball decent per a tothom, com incentivar les inversions en economia productiva en detriment de l'economia especulativa, donar més suport a les iniciatives d'economia social, solidària i cooperativa que afavoreixin la inserció social i laboral dels col·lectius amb més dificultats, o obrir un debat social i polític en pofunditat sobre les possibilitats d'un repartiment més just del treball, entre d'altres.

El tema del treball ha estat objecte de preocupació i de reflexió per al centre Cristianisme i Justícia des dels seus inicis. Ja ho va fer l'any 1985, amb la publicació d'un quadern sobre "Atur, treball, planificació de futur", realitzat en un moment d'atur molt elevat però en un context diferent a l'actual. Més recentment, durant el curs 2014 i 2015, i preocupats per la precarització del món del treball, el centre va decidir dedicar el seu seminari intern de l'àrea social al present i futur del treball. Fruit d'aquest seminari s'ha publicat el quadern "El treball: present i futur. Entre la creixent precarització i la ineludible necessitat de repensar-lo". 

Trobareu més informació al web de la campanya www.treballdecent.cat

Data de la notícia: 
11 de Octubre de 2016

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net