Oxfam incrementa la seva resposta a la regió oriental del Congo davant l'agreujament de la crisi

L'organització internacional Oxfam ha incrementat el subministrament d'ajuda a més de 80.000 persones a Goma i els seus voltants. Aquesta nova actuació es produeix per l'agreujament de la crisi humanitària a la part oriental del Congo. En els darrers dies, milers de persones han fugit de la violència davant els nous combats.

Els camions d'Oxfam estan subministrant aigua potable a milers de persones del camp Lac Vert (als afores de Goma), moltes de les quals han fugit de la violència en els últims dies. Així mateix, els equips d'Oxfam han construït 40 noves latrines per les 8.000 persones que es refugien, en terribles condicions, en el camp de Don Bosco, a la ciutat de Goma. Durant aquesta setmana desenes de milers de persones s'han refugiat a la ciutat i, a causa de la falta d'electricitat i als greus talls d'aigua, hi ha un risc real que es produeixi una epidèmia de còlera si no es proporciona un millor sanejament.

Tariq Riebl, coordinador Humanitari d'Oxfam a la regió, ha afirmat: "Les condicions són descoratjadores. Milers de persones s'han refugiat en escoles i esglésies per tota la ciutat, sota lones de plàstic que han penjat de les parets. No tenen res i ens expliquen que tenen fam i estan cansades".

Els equips d'Oxfam estan installant sistemes d'abastament d'aigua per a un nou camp en Bulengo, a l'oest de Goma, que donarà aixopluc a les persones que no poden refugiar-se en els camps de Mugunga 1, Mugunga 3 i Lac Vert per falta d'espai. Es calcula que al voltant de 15.000 persones es traslladaran a aquest camp en els pròxims dies.

L'equip d'Oxfam en el terreny s'ha trobat amb persones que pràcticament no tenen refugi, aliments o aigua. Segons indiquen alguns informes, els preus dels aliments bàsics s'han encarit en els últims dies i, encara que hi ha aliments disponibles als mercats, moltes persones no poden permetre els.

"Caminem tot un dia per arribar-hi des de Sake", diu Evelyne, que ara es refugia en el camp de Lac Vert. "Vaig venir amb els meus nou fills, als quals vaig haver lligar amb una corda perquè no es perdessin pel camí". Estem cansats de caminar d'un costat a un altre, cansats dels combats".

L'organització internacional ha fet una crida a totes les parts del conflicte perquè garanteixin que les persones tinguin un accés segur a l'ajuda. La situació d'inseguretat està menystenint els esforços humanitaris, i els combats i els atacs estan impedint que el personal humanitari accedeixi a certes zones durant prolongats períodes de temps.

El desplaçament massiu de persones es suma a un conflicte que ja és una de les majors crisis humanitàries del món. No obstant això, i encara que la situació porta deteriorant des de fa ja diversos mesos, els fons per fer front a la crisi en la part oriental del Congo segueixen sense arribar. Del crida de 791 milions de dòlars per a la República Democràtica del Congo de 2012, només s'ha facilitat el 56% (442 milions) dels fons, mentre la necessitat augmenta cada dia.

Font: Intermón Oxfam

Data de la notícia: 
29 de Novembre de 2012

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net