Sant Ignasi torna a Santa Maria del Mar

Imatge de Sant Ignasi a Santa Maria del Mar, obra de Lau Feliu

Com un captaire i demanant almoina, amb una mà estesa i amb els peus descalços. Així és com l’escultor Lau Feliu ha representat Sant Ignasi de Loiola, a la nova Capella de Sant Ignasi a la Basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona, que s’ha inaugurat aquest matí, coincidint precisament amb la festivitat del sant de Loiola. Així trobem a aquest «home del sac», que és com es coneixia a Ignasi a Manresa. «L'home del sac», que ja va entregar la seva vestimenta de cavaller a un pobre abans de posar-se la roba de sac que l'identificava com a pelegrí des de que va sortir de Montserrat.

Tres dimensions es fan presents en acostar-se a l'escultura. Primer, la capacitat de contemplar, a través de la imatge, la vida d'un testimoni, i a través d'ell, intuir al Déu al qual la seva vida apunta. Per a qui passi per Santa Maria del Mar, s'obre avui aquesta oportunitat. A més, la capacitat d'aprendre de la vida del pelegrí. Diuen els qui coneixen l'espiritualitat ignasiana que vida i espiritualitat d'Ignasi conflueixen, i que moltes de les seves grans intuïcions tenen a veure amb el seu recorregut vital. Per últim, la capacitat de compartir aquest camí. D'una altra manera. En un altre context i en unes altres circumstàncies, Però també cadascú de nosaltres està cridat a ser peregrí, a buscar i trobar Déu en totes les coses, a aprendre, amb Ignasi, a estimar i servir en tot. I a viure estenent la mà confiant en la fortalesa de Déu i reconeixent la pròpia fragilitat. Tot això apareix a la nova escultura.

L’escultura, de bronze, és al lloc on Ignasi demanava almoina durant una de les seves estades a Barcelona, entre els anys 1524 i 1526, i que representa pràcticament l’únic espai que queda de la Barcelona que va conèixer Ignasi, tal com era en aquell moment. És per això que la Companyia de Jesús, comptant amb el suport de la Basílica de Santa Maria del Mar, ha volgut impulsar la reforma d’aquesta capella, per tal d’oferir, més enllà d’un mer espai informatiu que recordi l’estada del sant, un espai de pregària i contemplació, en el que la imatge de Sant Ignasi, disposada sobre un banc i mirant cap l’altar, convida al visitant a pregar al seu costat. A més, la capella compta amb dos elements devocionals: una talla de fusta de la Mare de Déu d’Arantzazu (Oñati) i una reproducció de la Creu del Tort de Manresa

"Un racó que ens fa propers a aquest sant Ignasi"

L’acte d'inauguració ha comptat amb la presència del Provincial de la Companyia de Jesús a Espanya, P. Francisco José Ruiz Pérez SJ, el rector de la Basílica de Santa Maria del Mar, Mn. Salvador Pié-Ninot, i el delegat dels Jesuïtes a Catalunya, P. Llorenç Puig SJ. Hi ha assistit el Sr. Enric Vendrell, director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya.

L'escultor Lau Feliu ha presentat l'obra recordant la seva experiència personal i la seva relació amb la Companyia de Jesús i l'espiritualitat ignasiana que ha rebut de la seva família i del seu pas com a alumne dels jesuïtes. Ha dedicat una especial menció a l'artista jesuïta Cinto Casanovas, al costat del qual es va formar com a escultor i s'ha mostrat agraït per haver rebut aquest encàrrec.

El P. Provincial Francisco José Ruiz SJ ha descrit el nou espai com «una petita llum que convida als visitants i pelegrins a acostar-se, a prendre una breu pausa i pregar, en un racó que ens fa propers a aquest Ignasi».

Per la seva banda, el delegat dels Jesuïtes a Catalunya, Llorenç Puig SJ, s'ha referit a la importància de prendre consciència dels espais que han estat significatius en la nostra història i ha reconegut que, si bé la capella ja existia, no tenia el relleu que amb aquesta reforma se li atorga. Puig ha destacat la importància de «recuperar aquest sentit d'espai sagrat, beneït, propici per a la pregària i per a disposar-se a la trobada amb Déu, al mateix centre de Barcelona».

Josep Lluís Iriberri SJ, director de la Oficina del Camí Ignasià ha explicat el motiu de la presència de la talla de la Mare de Déu d’Arantzazu i de la Creu del Tort de Manresa, que es refereixen a dos llocs en els que pregà el peregrí Ignasi al llarg del Camí que el va portar des de la seva casa natal a Loiola (Guipúscoa) fins a Manresa. I és que Santa Maria del Mar és un dels indrets que inclou el recorregut del Camí Ignasià, la ruta de pelegrinatge que recrea el camí que va fer Ignasi. La inauguració de la capella, de fet, ha coincidit amb la clausura de l’Any Jubilar del Camí Ignasià, que s’ha celebrat des del 31 de juliol de 2015.

En el moment de la benedicció, el P. Provincial ha recordat que «sant Ignasi devia passar-se hores i hores aquí, en aquest mateix lloc, en pregària i en actitud d'obertura a la generositat dels altres» i ha beneit l'escultura com a «record viu de l'estada d'Ignasi en aquesta ciutat de Barcelona».

Des de la Basílica de Santa Maria del Mar, el seu rector Mn. Salvador Pié-Ninot ha remarcat la importància de la presència de sant Ignasi a la Basílica i de com aquesta figura d'Ignasi demanant almoina pels pobres recorda el desig de la parròquia de ser també lloc d'acollida per als més necessitats. El Provincial de la Companyia de Jesús ha tancat l'acte amb unes paraules d'agraïment al rector de Santa Maria del Mara, als artífexs del projecte, Josep M. Riera, arquitecte de l'arquebisbat de Barcelona i Eloi Aran, de T113 Taller d'Arquitectura, així com de l'autor de l'escultura, Lau Feliu.

En aquest enllaç podeu veure algunes imatges de la inauguració.

Data de la notícia: 
31 de Juliol de 2016

Notícies relacionades

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net