Santa Teresa i els Exercicis Espirituals de sant Ignasi

En el marc del V Centenari del naixement de santa Teresa, l'Escola Ignasiana d'Espiritualitat (EIDES) acaba de publicar el quadern "Exercicis ignasians acompanyats per santa Teresa", l'autor del qual és el jesuïta i periodista Luis Espina.

La finalitat d'aquest treball no era, en un primer moment, ser publicat, sinó servir de complement i ajuda per a les tandes d'Exercicis impartides durant l'Any Teresià. Es buscava una mena d'acompanyament de la santa, a través dels seus textos, durant l'itinerari marcat pels Exercicis ignasians. Un cop acabat el treball, però, es va veure l'interès que podeia tenir donar-lo a conèixer, per tal de posar de manifest la proximitat entre les vies ignasiana i teresiana. I si bé és cert que el quadern pot ser una bona ajuda per als qui acompanyen Exercicis, també serà d'interès per a totes les persones interessades en els escrits de santa Teresa, que podran constatar les coincidències amb l'itinerari que proposa sant Ignasi.

Sembla prou clar que sant Ignasi i santa Teresa no es van arribar a conèixer personalment, però sí que hi ha evidències que santa Teresa va conèixer diversos jesuïtes, va tenir referències concretes d'Ignasi i coneixia els Exercicis Espirituals, encara que probablement no els va arribar a fer. Amb tot, a partir de les coincidències notables entre l'itinerari ignasià i els escrits de santa Teresa que aquest quadern posa de manifest, podriem afirmar, segons l'autor, que "santa Teres acompanya els Exercicis ignasians".

Podeu descarregar el quadern en aquest enllaç.

Data de la notícia: 
28 de Octubre de 2015

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net