Sumem esforços per a la transformació social des de l'educació

Educadors i educadores de xarxes educatives jesuïtes treballen en la innovació educativa i la transformació social

Durant la passada setmana, del 21 al 25 de gener, directius i educadors/es de la xarxa educativa Fe y Alegría de Colòmbia, Guatemala i Equador, i de diverses escoles de la Companyia de Jesús a Espanya (Educsi) han pogut aprofundir de manera experiencial en el coneixement del projecte Horitzó 2020 que està portant a terme Jesuïtes Educació, en el marc de la primera edició del curs d'Innovació Educativa per a l'Aprenentatge i la Transformació Social.
 
El programa va començar ja el mes d'abril de l'any passat de manera virtual i ara, els participants han pogut donar-hi continuitat amb dues setmanes de treball, a Madrid i Barcelona. El curs, que està impulsat per Fe y Alegría, Entreculturas, Alboan i EDUCSI, ha ofert l'oportunitat de visitar durant aquesta setmana les escoles Jesuïtes Bellvitge, Jesuïtes el Clot i Jesuïtes Kostka, on han pogut conèixer el marc teòric de l'Horitzó 2020, observar l'activitat a les aules i escoltar l'experiència de professors i alumnes de totes les etapes educatives: Infantil (MOPI), Primària (PIN), la Nova Etapa Intermèdia (NEI) de 10 a 14 anys, Tercer i Quart d'ESO (TQE) i la Nova Formació Professional.
 
Els participants també han visitat la Sagrada Família, i han compartit una passejada per la Barcelona ignasiana, guiats per Alícia Guidonet de MigraStudium. En aquesta entitat, van ser rebuts per un grup d'immigrants que estan cursant un programa de cuina, i que els va obsequiar amb un fantàstic berenar-sopar.
 
En paraules de Laura Illa, d'Educsi,  "torno amb un somni aterrat que és el de caminar junts i, encara que més a poc a poc, arribar més lluny, unint forces des de cada un dels racons del planeta on ens trobem" i "posant al centre als nens i nenes que són el futur, i són la transformació social feta persona".
 
Marianela Morales, de Fe y Alegría Guatemala, considera "que no només hem tingut aprenentatges per a la transformació de l'educació, sinó que hem començat pel més important, transformar els nostres sentiments i pensaments abans d'arribar a l'acció, i ja convençudes que volem un món diferent, per convidar a altres i que junts puguem fer una veritable transformació social."
 
Per la seva banda, Dayana Gordillo, també de Fe y Alegría Guatemala, sintetitza l'experiència en quatre idees fonamentals: 1) veure l'escola com un món de possibilitats; 2) treballar al voltant de les necessitats dels contextos i no al voltant dels desitjos individuals; 3) la innovació implica atrevir-se a somiar; i 4) L'educació està cridada abans de res a conrear persones.
 
Després de les dues setmanes a Madrid i Barcelona, el curs virtual seguirà fins al pròxim mes de juliol, amb la realització d'una altra estada presencial al mes d'abril, en aquest cas a Equador i Colòmbia.
 
Data de la notícia: 
29 de Gener de 2019

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net