Una acollida que va més enllà de sostre i menjar

L’Elena i l’Albert tenien dubtes de tota mena quan es van plantejar la possibilitat d’oferir-se com a llar d’acollida de la xarxa d’Hospitalitat, dubtes que els podien haver portat a dir que no, però finalment van decidir-se a fer el pas.

Ara, tant ells com el jove guineà amb qui conviuen, valoren molt positivament l’experiència i reconeixen que tot ha resultat més fàcil que no es pensaven. Ho expliquen en aquest vídeo.

És una de les experiències d’acollida que ja estan en marxa dins del projecte de la xarxa d’hospitalitat, una iniciativa de la Companyia de Jesús a Catalunya que implica totes les persones i entitats que hi estan vinculades. Persones, famílies i comunitats religioses han decidit obrir les portes de casa seva, oferint una acollida que va més enllà de donar sostre i menjar i que permet crear vincles afectius i socials.

La xarxa d’Hospitalitat vol oferir, d’aquesta manera, una resposta concreta a la situació de tantes persones que arriben a les nostres ciutats cercant un lloc on viure dignament i en pau. Les llars d’acollida volen fer sentir a aquestes persones, amb independència del seu origen, cultura o situació administrativa, que no són només acceptades i tolerades, sinó celebrades.

Per això la xarxa cerca llars que ajudin a anar creant cultura d’hospitalitat a les nostres ciutats i fa una crida a les famílies que puguin acollir una persona a casa que es plantegin aquesta possibilitat i se n’informin, com ho van fer l’Elena i l’Albert.

El projecte xarxa d’hospitalitat

El projecte, que gestiona la Fundació Migra Studium, s’adreça a persones migrants i refugiades en situació de vulnerabilitat. Compta amb un programa d’acollida d’emergència que ofereix una acollida temporal de curta durada a persones que es troben o poden quedar-se al carrer, mentre es gestiona el seu accés a un recurs residencial.

D’altra banda, la xarxa d’hospitalitat preveu l’acollida de llarga durada –d’entre 6 i 12 mesos- a les llars de les persones o famílies que s’hi han ofert. La persona migrant o refugiada tindrà un lloc on viure i veurà coberta la seva necessitat d’allotjament durant un temps prèviament acordat, però no només això, sinó que hi trobarà companyia, escolta i fraternitat de tal manera que podrà generar uns vincles que li facilitin el seu desenvolupament i autonomia.

Acompanyament per traçar un itinerari cap a la plena integració i autonomia

La persona acollida rep, durant tot aquest temps, un acompanyament que l’ajuda a traçar un itinerari adaptat a les seves necessitats que comprèn aspectes com l’aprenentatge de la llengua, la formació i inserció laboral, l’assessorament jurídic o l’accés a recursos socials, sanitaris o educatius. L’objectiu és que aquestes persones puguin avançar cap a la seva plena integració i autonomia.

Les persones que vulguin rebre més informació sobre el projecte i la possibilitat de convertir-se en llar d’acollida o de participar com a voluntaris en l’acompanyament de les persones que entren a la xarxa poden adreçar-se a hospitalitat@migrastudium.org

Data de la notícia: 
13 de Abril de 2018

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net