"Units i diversos", lema del Fòrum 2017 de Jesuïtes Educació

Imatge de la jornada institucional al Fòrum 2017 de Jesuïtes Educació

La xarxa d'escoles Jesuïtes Educació va celebrar el seu tradicional Dia Institucional del Fòrum el passat dia 7 de juliol als espais de l'escola Jesuïtes Sarrià - Col·legi Sant Ignasi. Aquesta jornada és la cloenda de les jornades de formació que s'han portat a terme per a educadors i educadures de la xarxa, i es converteix també en una celebració compartida del final del curs escolar. 

Hi van participar més de 600 educadors i educadores de la xarxa de les 8 escoles de Catalunya. Amb el lema “Tots som JE, units i diversos”, es va compartir el viscut els darrers mesos, destacant els moments que més han fet créixer el treball en xarxa i posant la mirada cap el futur. Una magnífica oportunitat per què els educadors i educadores de les diferents escoles puguin retrobar-se, crear xarxa i conviure en un dia ple de sentit abans de començar les vacances d’estiu.

La trobada va despertar moltes emocions al contemplar la feina de tot el curs i escoltar diversos testimonis de membres de la comunitat educativa. A l'Eucaristia que va obrir la jornada, es va convidar a connectar la tasca educativa amb les vivències espirituals dels educadors, tot tenint present la centralitat del paper de les relacions personals entre educadors, alumnes i famílies.

L'acompanyament com a base del model educatiu de les escoles jesuïtes

Durant l'acte central de la jornada, el president de Jesuïtes Educació, Llorenç Puig, va centrar-se en el procés de canvi que significa l’Horitzó 2020. El delegat dels Jesuïtes a Catalunya va insitir que cal fer sostenible la innovació. A continuació es van establir 3 diàlegs en format de taula rodona on diferents representants de les escoles, serveis en xarxa i gestió, i alumnes van compartir temes claus del dia a dia de JE. Aquests van ser el concepte de xarxa, que es treballa des d’entorns més petits com és el barri de l’escola, fins a entorns més amplis com poden ser universitats, empreses, altres institucions educatives de Catalunya o les escoles jesuïtes d’arreu del món; la importància de les persones, amb el testimoni d’educadors i alumnes que va posar de manifest la rellevància dels vincles relacionals en procés de creixement de les persones; i l'aposta pel futur, amb la presentació de les experiències pilot a la Primària inicial, a TQE (Tercer i Quarts d’ESO) i a l’FP, així com l’aliança de l'FP virtual amb la UOC.

Per la seva banda, el director general de Jesuïtes Educació, Enric Masllorens, va destacar la feina feta durant tot el curs i la importància de posar les persones al centre del projecte educatiu, en la perspectiva d'un autèntic projecte humanitzador. Masllorens va accentuar l’acompanyament com a manera de procedir pròpia de la pedagogia ignasiana, i factor clau en el procés de transformació profunda de l’Horitzó 2020. Tot seguit, Antonio Allende, Delegat d’Educació de les escoles de Jesuïtes d’Espanya (EDUCSI) va significar la importància de sentir-nos en missió compartida. El P. Allende va transmetre amb intensitat que tots els educadors i educadores “som la missió educativa de la Companyia de Jesús”.

La jornada va acabar amb l'animació d'un grup de percussió, que va animar a tots els participants a tocar conjuntament una melodia amb tubs de percussió i a ballar amb ritme sota l’eslògan de la trobada “Tots som JE, units i diversos”. Podeu recollir les impressions dels participants al Fòrum a #JEfòrum17

Data de la notícia: 
12 de Juliol de 2017

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net