Víctor Codina analitza l'herència del Concili Vaticà II en el seu 50 aniversari

Imatge de portada del quadern "Fa 50 anys va haver-hi un concili..."

Víctor Codina, jesuïta, preparava el seu doctorat en Teologia a Roma durant la celebració del Concili Vaticà II (1962-1965). Seguia de prop el seu desenvolupament i fins i tot va poder assistir a una sessió conciliar. 50 anys després, i amb la seva experiència com a teòleg a l’Amèrica Llatina exposa, en el darrer quadern de Cristianisme i Justícia, les seves impressions sobre aquell esdeveniment i la seva posterior aplicació. Va suposar realment una renovació i una obertura de l’Església al món modern? O la posterior aplicació del Concili el buidà de contingut? És vàlid, 50 anys després, el model d’Església que dibuixava el Vaticà II?

El Vaticà II, en la línia dels desitjos expressats per Joan XXIII en el seu discurs inaugural l’11 d’octubre de 1962, representa el pas d’un model d’església piramidal, desigual, clerical i unida a l’Estat a una església que tornava a les fonts de la fe, responia als signes dels temps, afrontava el diàleg amb el món modern i amb la cultura, redescobria la dimensió comunitària i abordava el tema de l’ecumenisme i el compromís amb els pobres, entre d’altres. Què passà, doncs, per què 50 anys després hi hagi tants dubtes sobre què ha representat el Concili? El Vaticà II va provocar moltes reaccions i exageracions en el si de l’Església, generant un clima en el que molts dels documents produïts posteriorment marquen un retrocés respecte a la inspiració del Vaticà II.

Quines en són les causes? Si bé ja durant i acabat el Concili alguns teòlegs es van resistir a acceptar-lo, l’autor assenyala que també hi va haver interpretacions excessivament lliures. Però en la seva opinió, la insuficient aplicació del Concili no prové només de les interpretacions posteriors, sinó que el mateix Vaticà II presenta una sèrie de dèficits que han fet dificultat el seu desplegament: les esmenes que va haver d’admetre per assolir el màxim de consens i que el doten d’una ambigua dualitat, la falta de concreció d’alguns dels grans temes abordats, el silenci a l’entorn de qüestions que ja eren aleshores candents com el celibat sacerdotal o el paper de la dona, i la no realització del somni de Joan XXIII que l’Església fos realment l’Església del pobres. A tot això cal sumar el temor de pèrdua de poder que va generar en la cúria romana, i que es convertí en un element de fre en el postconcili.

Més enllà d'això, Codina es pregunta si 50 anys després segueix sent vàlid el model d'Església que proposava el Vaticà II. L'autor constata que "en aquests cinquanta anys hi ha hagut un desplaçament d'accents i interès": els esdeveniments socials, polítics, econòmics, culturals i religiosos dels últims anys, amb la crisi econòmica actual, els avenços en ciència i tecnologia, la globalització..., ens situen davant d'un escenari diferent. "Som davant d'un terratrèmol que ho ha sacsejat tot", diu Codina. "En aquest clima caòtic de canvi i incertesa generalitzada, la problemàtica del Vaticà II ha quedat d'alguna forma desplaçada o fins i tot superada". Segons l'autor, els problemes són molt més radicals i de fons i, mentre el Vaticà II se centrà en l'Església, ara "cal concentrar-se en l'essencial, tornar a Jesús i a l'Evangeli i iniciar una experiència espiritual de Déu i de profecia enfront del món dels pobres i exclosos que són la major part de la humanitat, i enfront de la terra, que està seriosament amenaçada". "L'Església", diu, "ha de generar esperança i sentit". Amb tot, considera que cal continuar amb el procés de recepció del Vaticà II, encara inacabat, explotar la seva herència en allò que pugui ajudar a respondre als reptes d'avui, en línia amb l'Esperit que va moure Joan XXIII a fer un salt cap endavant.

Si voleu llegir aquest quadern, el podeu descarregar aquí. I si voleu escoltar l'autor parlant d'aquest tema, aquí teniu una entrevista emesa a Radio Ecca.

Data de la notícia: 
30 de Gener de 2013

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net