6 mesos amb la porta oberta

Joves acollits i voluntariat que els acompanya a la comunitat del Casal Arrupe, a Sant Cugat.

Ara fa sis mesos que es va posar en marxa la Comunitat d’hospitalitat del Casal Arrupe, situada a Sant Cugat. És una iniciativa de la Fundació Migra Studium per ampliar la Xarxa d’hospitalitat (www.hospitalaris.org) que va iniciar l’acollida durant el primer estat d’alarma per la COVID-19. Durant la primera onada de la pandèmia, el projecte va donar resposta a la urgent necessitat d’habitatge que moltes persones migrades pateixen. En un món de portes tancades, on centenars de persones perden la vida al Mediterrani i a l’Atlàntic, la Comunitat Arrupe acull i ofereix sostre i una llar a sol·licitants d’asil i migrants vulnerables. 

Les incorporacions al Casal es van fent progressivament i fins al moment el projecte ha possibilitat l'acolliment de 13 persones, amb 5 acollits simultàniament per assegurar un bon acompanyament i un ambient de família. Es tracta de persones molt molt actives: dues estan estudiant un grau mig (cuina i cura de persones), quatre han trobat feina i dos tenen feines puntuals. La resta està realitzant cursos de llengües i formació laboral o està a la recerca de feina. Alguns també participen en diferents activitats esportives.

Des de l’inici, el voluntariat ha estat el cor del projecte, oferint classes de castellà, català, informàtica, activitats lúdiques els caps de setmana, un cop de mà a l’hort i sobretot presència als migdies i als vespres i nits. També hi ha un grup nombrós de famílies que cada setmana fan la compra del menjar i altres productes bàsics. En aquests sis mesos s’han vinculat al projecte una cinquantena de voluntaris de Sant Cugat (principalment vinculats al Centre Borja i l’esplai CEL) i Barcelona, sobretot provinents del Casal Loiola, entitat que assumeix el cost dels subministraments, com a part del seu suport al projecte. A l'estiu el la Comunitat del Casal Arrupe va comptar també amb la col·laboració d'un grup de joves de l'activitat Servir Junts Estiu 2020 de la Companyia de Jesús.

En aquest vídeo, joves acollits i voluntariat que els acompanya ens expliquen la seva experiència.

Més informació en aquest enllaç.

Data de la notícia: 
17 de Novembre de 2020

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net