Les entitats del sector social dels jesuïtes reflexionen conjuntament sobre l'acció en el món de la pobresa

Membres del sector social visiten el servei "La Botigueta" d'Arrels Lleida

Com ens acostem al món de la pobresa? Amb quina actitud ho fem i quines respostes hi donem? Les entitats socials que formen part del sector social dels Jesuïtes de Catalunya han volgut reflexionar conjuntament sobre aquests interrogants. Ho han fet el 22 de març en el marc de la primera jornada de formació conjunta que aplegà treballadors i voluntaris de les organitzacions socials vinculades a la Companyia de Jesús a Catalunya i que es va celebrar a la Parròquia de la Mare de Déu de Bellvitge, a l'Hospitalet del Llobregat. 

La trobada va estar conduïda i animada per Eduard Sala, director de l'Obra Social Santa Lluïsa de Marillac, que convidà als assistents a reflexionar sobre les problemàtiques a les que donen resposta les entitats i les activitats que desenvolupen, però també l'actitud personal amb què cadascú hi és present. A través de dinàmiques, Sala proposà diverses qüestions per tal d'anar prenent consciència sobre la manera d'acostar-se al món de la pobresa i les possibilitats d'acollir, escoltar i ajudar. 

A la trobada hi van assistir una cinquantena de persones provinents de Cristianisme i Justícia, la Fundació Migra Studium, la Fundació La Salut Alta, el Centre Sant Jaume, Arrels Lleida, Arrels Barcelona i la Fundació la Vinya. Va presentar la jornada Salvador Busquets, coordinador de les entitats socials dels Jesuïtes a Catalunya i hi va ser present també el coordinador de la xarxa d'infància en risc dels Jesuïtes d'Espanya, Joaquín Solà sj

L'acompanyament incondicional a la persona

També en la mateixa línia d'afavorir un major intercanvi entre les entitats que formen l'acció social dels Jesuïtes a Catalunya, responsables i membres d'aquestes organitzacions es van desplaçar el 25 de març a Lleida per conèixer de primera mà els programes que porta a terme la Fundació Sant Ignasi de Loiola - Arrels Lleida. Els 20 treballadors i 170 voluntaris d'aquesta entitat treballen plegats per atendre més de 2000 persones a l'any, que es veuen obligades a sobreviure en condicions injustes. El seu president, el jesuïta Joan Suñol, explicava que l'objectiu fonamental de la seva activitat no és l'èxit en la intervenció social, que sempre es busca, sinó l'acompanyament incondicional a la persona, sigui quina sigui la circumstància en què aquesta es trobi: dormint al carrer, sent víctima d'addiccions, cercant feina o iniciant cursos de formació. 

El coordinador de les entitats socials dels Jesuïtes a Catalunya, Salvador Busquets, explica que aquests tipus d'encontres serveixen per comprovar com, per diferent que sigui el camp en el que cada entitat desenvolupa la seva acció (infància, migracions, sense llar, etc.) "ens uneix una manera de fer i una comprensió comuna, que posa a la persona en el centra i ens interpel·la a fer-nos-hi propers per a transformar les condicions que la mantenen ancorada en situacions indignes de pobresa i exclusió".

Data de la notícia: 
31 de Març de 2014

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net