Els jesuïtes elegiran un nou Superior General

Aula de la Congregació General, a la Cúria de Roma, recentment renovada

El proper diumenge 2 d'octubre comença a Roma la Congregació General 36 de la Companyia de Jesús, màxim òrgan de govern dels jesuïtes, en la que l'actual Superior General, el P. Adolfo Nicolás, presentarà la seva renúncia. La Congregació General haurà d'elegir el jesuïta que el rellevarà al capdavant de la Companyia de Jesús.
 
Hi participaran 215 jesuïtes de tot el món, que també debatran sobre la situació de la Companyia de Jesús al món i els reptes que ha d'afrontar. La Congregació General només es convoca a la mort o renúncia del Superior General, o quan cal tractar temes molt rellevants. És un òrgan representatiu del conjunt dels jesuïtes del món ja que la majoria dels participants han estat elegits a cadascuna de les províncies de la Companyia de Jesús al món. Alguns d’ells també hi són pel càrrec que ocupen.
 
De la Província d'Espanya hi haurà 9 jesuïtes: el Provincial, dos jesuïtes espanyols que ocupen càrrecs a la Cúria de Roma i 6 elegits per la Província. Un d'ells és el català Llorenç Puig, delegat dels Jesuïtes a Catalunya. 

Renúncia del Superior General, Adolfo Nicolás i elecció del seu successor
 
A l’inici de la Congregació, el P. Adolfo Nicolás, de 80 anys d’edat, presentarà la seva renúncia. Encara que es tracta d’un càrrec vitalici, les Constitucions de la Companyia contemplen la possibilitat de renunciar, si el General ho considera convenient, en consciència. El P. Adolfo Nicolás ha estat al capdavant de la Companyia de Jesús des de 2008, quan va ser elegit per la Congregació General 35. Abans havia estat Superior Provincial dels jesuïtes del Japó i president de la Conferència de Provincials Jesuïtes de l’Extrem Orient. 
 
Del generalat del P. Nicolás se'n pot destacar l'actualització del compromís de la Companyia de Jesús a les fronteres, la seva insistència en la necessitat d'aprofundiment i rigor enfront de la "globalització de la superficialitat" i l'accent en l'obertura a sensibilitats molt diverses, d'acord amb la seva pròpia experiència vital a l'Àsia. 
 
La primera part de la CG es dedicarà a l’elecció del nou Superior General. En aquest procés no existeixen candidatures ni campanyes. Per preparar la sessió d’elecció, a l’inici de la Congregació General es presenta un examen de la situació actual de la Companyia de Jesús i els principals reptes a afrontar. Aquest diagnòstic permet als electors tenir en compte el perfil i les aptituds desitjables per al nou General. Després s’inicien uns dies d’intercanvi i converses entre els participants –el que s’anomena murmuracions- fins el moment de l’elecció, que es realitza per votació secreta. 
 
Una vegada elegit el nou Superior General i un cop s’hagi informat el Papa Francesc, es farà públic el seu nom. El Papa Francesc coneix bé el procés, ja que ell mateix va assistir a dues Congregacions Generals, la CG 32 (1974-1975) i la CG 33 (1983). Aquesta serà la primera Congregació General que es celebra sota el papat d'un jesuïta, un fet inèdit i extraordinari per a la Companyia de Jesús. Tot i que no està establert a l'agenda oficial i que és una decisió del Papa, s'espera que en algun moment durant la Congregació es produeixi una trobada amb el Papa Francesc. 
 
Reptes de la Companyia de Jesús en el món d'avui
 
A la segona fase de la Congregació General, els delegats dirigiran la seva atenció a temes d’importància que hauran de ser debatuts. La celebració d’una CG és un esdeveniment excepcional per la Companyia de Jesús. A més del treball que s’hi desenvolupa i que marca el futur d’aquest orde religiós, posseeix el valor de ser una trobada de persones procedents de contextos geogràfics, socials, culturals i fins i tot religiosos molt diversos.
 
Tot i que la Congregació General no té una agenda de temes preestablerts sí que es poden intuir algunes de les qüestions que sens dubte seran presents als debats i que responen al context eclesial i social que vivim i els punts en els que el mateix Papa Francesc ha posat l'accent els darrers mesos. 
 
Entre ells, la situació de migrants i refugiats, camp en el qual la Companyia de Jesús ja ve treballant intensament els últims anys tant per acompanyar les persones com per denunciar les causes globals que generen situacions d'injsutícia; la qüestió ecològica en la línia marcada per l'encíclica Laudato Si, incidint en la relació entre els problements mediambientals i la justícia social; els reptes assenyalats pel recent Sínode de la Família; el treball en el diàleg interreligiós com a camí de pau; i, en clau més interna, la reorganització de les estructures de la Companyia de Jesús que permeti donar resposta a aquests reptes. 
 
La Congregació General 36 s’iniciarà la tarda del 2 d’octubre amb una Missa celebrada pel P. Bruno Cadoré, Mestre General de l’Orde dels Dominics, a l’Església del Gesù. La primera sessió plenària tindrà lloc el dia següent a l’Aula de la Congregació General, recentment renovada, a la Cúria General de la Companyia de Jesús a Roma, a pocs passos del Vaticà. La data de la seva conclusió es desconeix i està en mans de la mateixa CG. 
 
Tota la informació de la Congregació General es podrà seguir en aquest web. 
 
Data de la notícia: 
28 de Setembre de 2016

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net