La Companyia de Jesús a Catalunya

La Companyia de Jesús a Catalunya està formada per uns 120 jesuïtes, amb 12 comunitats a les ciutats de Badalona, Barcelona, Esplugues, Girona, L’Hospitalet de Llobregat, Lleida, Manresa, Raimat i Sant Cugat del Vallès. Els jesuïtes a Catalunya s'organitzen en una Plataforma Apostòlica Territorial (PAT) que forma part de la Província d'Espanya de la Companyia de Jesús. El Delegat d'aquesta Plataforma és el P. Enric Puiggròs SJ. 

La seva activitat és molt diversa però es concentra en tres grans àmbits: acció social, educació, i espiritualitat.

L’acció social es concreta en el compromís amb els més desfavorits i amb tres prioritats: infància i joves en situació de risc social, immigració i cooperació internacional. També es donen altres intervencions socials com el treball amb persones sense sostre i l’atenció socio-pastoral en centres penitenciaris. Una altra presència és la vida en comunitats de jesuïtes inserides en barris populars. A més, arreu del món, cal destacar els missioners jesuïtes catalans a diversos països i molt especialmente a Bolívia i el Txad.

Les entitats vinculades a la Companyia de Jesús que treballen en l'àmbit social ho fan agrupades en el Sector Social. A Catalunya formen part d'aquest sector Arrels Sant Ignasi de Lleida, la Fundació La Vinya a l'Hospitalet de Llobregat, les Fundacions Carles Blanch i Salut Alta, totes dues amb centres a Badalona, la Fundació Migra Studium a Barcelona, Entrecultures Barcelona i el centre d'estudis Cristianisme i Justícia.

La tasca en el camp de l’ensenyament comprèn la formació d’uns dotze mil alumnes, atesos per més de nou-cents educadors, i s’articula al voltant de Jesuïtes Educació, que aplega les escoles vinculades a la Companyia de Jesús a Catalunya. Pel que fa al món universitari, la Companyia compta amb l’Institut de Teologia Fonamental a Sant Cugat del Vallès i manté una important col·laboració amb l’Institut Químic de Sarrià, ESADE, TSI - Turisme Sant Ignasi i la Facultat Eclesiàstica de Filosofia de Catalunya. D’altra banda, més de seixanta jesuïtes catalans realitzen tasques d’investigació i recerca en entitats com Cristianisme i Justícia, l’Arxiu Històric de Catalunya, la Biblioteca Borja de Sant Cugat o l’Institut Borja de Bioètica.

Pel que fa a l’espiritualitat, a Catalunya s’hi troba un dels llocs ignasians més emblemàtics per a tots els jesuïtes: la Cova de Sant Ignasi de Manresa, on Ignasi de Loiola va viure una profunda experiència espiritual que seria l’origen dels Exercicis Espirituals. Ara hi ha un centre d’espiritualitat que ofereix activitats de creixement personal i espiritual, tot incorporant nous llenguatges a través de l’expressió corporal, la dansa, la relaxació i l’obertura al diàleg altres tradicions i religions. Els jesuïtes compten amb dos centres més: la Casa d’Exercicis Sant Ignasi - Sarrià (Barcelona) i el Casal Claver a Raïmat (Lleida), que ofereixen acompanyament espiritual individual i la possibilitat de practicar els Exercicis Espirituals segons la pedagogia ignasiana.

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net