L'Anuari 2015 dels Jesuïtes se centra en l'Ecologia

L'Anuari presenta experiències dels jesuïtes a tot el món

Cura de la naturalesa, defensa dels més vulnerables i nou estil de vida

L'Anuari de la Companyia de Jesús 2015 està dedicat a l'Ecologia, entesa aquesta com el problema de salvaguardar la creació. A les seves pàgines s'analitza com els jesuïtes han anat prenent consciència progressivament del problema ecològic, sobretot arran de la seva última Congregació General 35 (CG 35) celebrada el 2008. El volum presenta alguns exemples de com podem actuar en concret per limitar els danys que causem al medi ambient.

A la CG 35 la Companyia de Jesús va prendre consciència de que "la cura del medi ambient afecta la qualitat de la nostra relació amb Déu, amb els altres éssers humans i amb la mateixa creació. Afecta el centre de la nostra fe en Déu i el nostre amor a Ell". I particularment explicita que el model d'explotació de les fonts d'energia i altres recursos naturals està afectant particularment als pobres: "Per escoltar, un cop més, la crida a promoure relacions justes amb la creació, hem estat moguts pel clam dels qui pateixen les conseqüències de la destrucció mediambiental".

Cultura de la sobrietat compartida

Dos articles inicials presenten el tema i aborden trets espirituals de l'Ecologia on es contemplen els tres aspectes que preocupen als jesuïtes: la cura de la naturalesa; la defensa de les comunitats més vulnerables que són les més exposades als desastres ecològics i que pateixen més els seus efectes; i la proposta d'un nou estil de vida. En aquest últim punt es constata com "la manera de vida consumista dels països que solem dir desenvolupats, així com el de les poblacions riques d'aquests països, no pot arribar a tots, perquè el planeta no disposa de tants recursos"; es posa de manifest que necessitem una "cultura de la sobrietat compartida", respectuosa amb la creació i solidària amb els vulnerables.

L'Anuari presenta experiències que la Companyia ha dut a terme o està realitzant en diferents parts del món. Des d'Àfrica es narra com els jesuïtes joves del Hekima College (Kenya) viuen el problema en comunitat i com una granja agrícola de Zàmbia demostra que és possible aconseguir abundants collites respectant la natura. Des d'Amèrica es presenta un llibre de text en línia sobre els grans reptes ecològics des d'una perspectiva integral, científica, espiritual i ètica, basada en l'espiritualitat ignasiana.

La contribució d'Àsia és abundant. Des de l'experiència dels "amics dels arbres" a l'Índia, fins a la defensa del riu Mekong a Cambodja, la defensa de l'illa de Jesu a Corea, que ha portat a la presó a un jesuïta i l'experiència dels jesuïtes de Àsia-Pacífic la vida transcorre enmig de ciclons i desastres naturals. D'Europa l'Anuari ens porta una activitat promoguda en una escola professional de Portugal en el seu afany per promoure valors de la justícia social sense dissociar la lluita contra la pobresa dels problemes ambientals.

Es pot llegir i descarregar l'Anuari 2015 en aquest enllaç.

Data de la notícia: 
02 de Març de 2015
Arxius Adjunts

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net