Les hores amb els interns xerrant, escoltant... aquest és el meu servei

Xavier Rodríguez acompanya interns del centre penitenciari Brians 2

Fa uns mesos el jesuïta Xavier Rodríguez va ser nomenat per Mons. Agustí Cortés, bisbe de Sant Feliu de Llogregat, capellà de centre penitenciari Brians 2, situat a Sant Esteve Sesrovires.

No ha estat un encàrrec que li vingui de nou. En Xavier ja col·laborava en el centre i compta amb una llarga experiència en l'àmbit de la pastoral penitenciària, que es va iniciar ja en el seu noviciat. Ha acompanyat interns en diversos centres, com la Model, a Barcelona, i ja més recentment col·laborant en els centres de Lledoners i Brians.

Però sí que ha estat una novetat i un repte començar aquesta etapa com a capellà de Brians 2 en un context de pandèmia, que ha tingut també un important impacte als centres penitenciaris. Les mesures anti-covid van significar en un primer moment la interrupció de les visites i de les activitats pastorals -també de les celebracions de l'eucaristia setmanal-, i després, la seva recuperació però amb restriccions.

Ara Xavier Rodríguez presideix cada setmana la missa al Brians 2. La Covid-19 obliga a extremar les mesures sanitàries i la neteja dels espais, i per evitar interaccions, les misses es celebren de forma separada en cada mòdul. Els mateixos interns s'ocupen, en molts casos, de preparar i adequar l'espai en què es desenvolupa la celebració per convertir-lo en una petita capella.

A més de les celebracions de l'Eucaristia, en Xavier es desplaça diversos dies a la setmana al centre per conversar i atendre personalment als interns. "Les hores que passes amb els interns xerrant, escoltant ... això ha estat i és el meu servei", explica. "És del millor que podem fer de cara a l'acompanyament humà i espiritual", explicava en aquest reportatge publicat recentment a la revista Catalunya Cristiana.

Data de la notícia: 
29 de Abril de 2021

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net