Sant Ignasi i Barcelona

Sant Ignasi va fer diverses estades a la ciutat de Barcelona. La ruta per la Barcelona Ignasiana recórre els principals llocs d’interès vinculats al pas d’Ignasi de Loiola per la ciutat. Us els assenyalem en el mapa que trobareu a continuació.

Itinerari ignasiàItinerario ignacianoIgnatian Trail
Itinerari fotogràficItinerario fotográficoPhoto tour

Si voleu ampliar la informació, teniu disponible al final de la pàgina el quadern publicat per Miquel Lop sj.


També podeu consultar aquí la ruta al Wikiloc

VEURE LES ESTADES DE SANT IGNASI A BARCELONA »

  • Tres són les estades que per algun temps Ignasi va passar a Barcelona. La primera va durar només un mes, mentre preparava el viatge a Jerusalem, ja que el 17-18 de febrer de 1523 va deixar Manresa cap a Barcelona i el 20-22 de març va embarcar cap a Itàlia i Terra Santa.
  • La segona va tenir lloc l'any següent quan, a la tornada de Jerusalem, va decidir estudiar llatí a Barcelona per emprendre el camí del sacerdoci. Aquesta vegada la seva estada va durar dos anys i mig: de principis de febrer de 1524 a mitjans de juliol de 1526.
  • La tercera va durar un màxim de tres mesos quan, a causa dels impediments de seguir els seus estudis a Salamanca, va decidir el setembre de 1527 prosseguir-los a París i, passant per Barcelona, va arribar a París el 2 de febrer de 1528.
  • A aquestes tres estades cal afegir-hi un parell més d'ocasions en les quals sembla que va estar de pas a la ciutat. La primera és anterior a la seva conversió i va haver de ser cap el 5 de març de 1519, data en la que el Duc de Nájera, virrei de Navarra, va rebre a la Catedral de Barcelona el Toisó d'Or. No és concebible que Ignasi, com gentilhome que era del Duc, no l’acompanyés en tan preclara ocasió. Així s'explica la frase del mateix Ignasi en la seva Autobiografia (núm. 18) en referir la seva por a dirigir-se a Barcelona per embarcar cap a Jerusalem: "on trobaria molts que el coneguessin i l'honoressin”, frase que no tindria sentit si no hagués estat ja a la ciutat.
  • Una última ocasió va poder ser quan al començament d'abril de 1535, acabats els estudis a París, es va veure obligat a passar uns mesos a la seva terra i després d'un curt viatge per diverses poblacions per visitar alguns familiars dels companys que havia deixat a París, es va embarcar cap a Venècia, bé a València fent escala a Barcelona, o bé directament a Barcelona, com sembla indicar Polanco, i es pot deduir d'algunes cartes escrites amb posterioritat pel mateix Ignasi des d'Itàlia.
Arxius Adjunts

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net